Γνωστικά Αντικείμενα

Εμφάνιση / Απόκρυψη όλων των περιγραφών

# Tμήμα Γνωστικό Αντικείμενο Λεπτομέρειες
1 ΕΠΙΣΤΗΜΗΣ ΦΥΣΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ ΚΑΙ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ Λειτουργική Ανατομική - Κινησιολογία Μαθήματα και περιγραφή
Τίτλος Μαθήματος Εξάμηνο Θεωρία Ώρες Εργ Ασκήσεις Ώρες Τύπος
Ν 335 Θεραπευτική άσκηση - Είδη και Τεχνικές Ζ΄ (7ο)Χειμερινό 4 ώρες 0 Κατεύθυνσης
Σκοπός του μαθήματος είναι να κατανοήσουν οι φοιτητές τους τύπους θερπευτικής άσκησης και πως επιδρά στη λειτουργία του μυοσκελετικού συστήματος. Αναλυτικότερα, οι φοιτητές οι φοιτητές θα είναι ικανοί να σχεδιάζουν προγράμματα άσκησης με διάφορους εξοπλισμούς (fit ball, ιμάντες, λάστιχα κλπ) για πρόληψη και αποκατάσταση μυοσκελετικών προβλημάτων
Ν072 Επιχειρηματικές δράσεις σε θέματα άσκησης και υγείας Ε (5ο) - Ζ(7ο) 2 0 Ελεύθερης Επιλογής

"Σκοπός του μαθήματος είναι η απόκτηση γνώσεων από τις φοιτήτριες και τους φοιτητές ως προς την ανάπτυξη επιχειρηματικών δράσεων και καινοτομικών εφαρμογών σε θέματα σωματικής άσκησης και προαγωγής της υγείας. Ιδιαίτερη έμφαση δίνεται στην εμπέδωση γνώσεων και στρατηγικών ανάπτυξης για την καθιέρωση της άσκησης ως μέσο θεραπευτικής αγωγής σε ασθενείς με χρόνιες παθήσεις με στόχο να αποκτήσουν οι φοιτητές καινοτόμες γνώσεις επιχειρηματικότητας για καλύτερη επαγγελματική αποκατάσταση. Η οργάνωση του μαθήματος περιλαμβάνει διαλέξεις, ειδικά προσχεδιασμένα σεμινάρια και επισκέψεις σε επαγγελματικούς χώρους δράσης όπως είναι τα Νοσοκομεία, τα αθλητικά κέντρα των Δημοτικών Οργανισμών Νεολαίας και Άθλησης και οι ιδιωτικές επιχειρήσεις (γυμναστήρια, κέντρα αδυνατίσματος, κλπ) δημιουργώντας προοπτικές για εφαρμογές επιχειρηματικής δράσης ανάλογα με τα ενδιαφέροντα του κάθε φοιτητή. "

2 ΕΠΙΣΤΗΜΗΣ ΦΥΣΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ ΚΑΙ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ Ανάλυση δεδομένων και Συμβουλευτική στην Υγεία και στον Αθλητισμό Μαθήματα και περιγραφή
Τίτλος Μαθήματος Εξάμηνο Θεωρία Ώρες Εργ Ασκήσεις Ώρες Τύπος
Ν541 Αθλητικοί τραυματισμοί-Συμβουλευτική στην αποκατάσταση Ε (5ο) Χειμερινό 6 0 Ειδιότητας
Στόχος του μαθήματος είναι να παρουσιαστούν οι συχνότεροι αθλητικοί τραυματισμοί καθώς και να αναλυθούν τα περιεχόμενα και οι μέθοδοι συμβουλευτικής που εφαρμόζονται στην αποκατάσταση. Το περιεχόμενο της κάθε διάλεξης αφορά στην ανάλυση του μηχανισμού πρόκλησης του κάθε τραυματισμού, τα αίτια που τον προκαλούν, τα συμπτώματα και τις δυνατότητες θεραπείας. Παράλληλα η Συμβουλευτική στην αποκατάσταση αναλύει τα περιεχόμενα εκπαίδευσης, επικοινωνίας καθώς και απλές τεχνικές συμβουλευτικής που εφαρμόζονται στη διάρκεια της αποκατάστασης. Οι φοιτητές θα μάθουν πώς να χειρίζονται τους συχνότερους αθλητικούς τραυματισμούς στον χώρο άθλησης και τι προσδοκίες να έχουν από το πρόγραμμα αποκατάστασης για κάθε αθλητικό τραυματισμό ενώ παράλληλα θα μυηθούν στη Συμβουλευτική με στόχο τη βελτίωση της παρακίνησης των τραυματισμένων αθλητών στη διάρκεια της αποκατάστασης.

3 ΕΠΙΣΤΗΜΗΣ ΦΥΣΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ ΚΑΙ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ Αεροβική Γυμναστική Μαθήματα και περιγραφή
Τίτλος Μαθήματος Εξάμηνο Θεωρία Ώρες Εργ Ασκήσεις Ώρες Τύπος
Ν076 Εισαγωγή στο Αερόμπικ Ε(5ο) & Ζ(7ο) (Χειμερινό) 0 6 ώρες Ελεύθερης Επιλογής
"Σκοπός του μαθήματος είναι η απόκτηση θεωρητικών γνώσεων για τις βασικές αρχές της φυσιολογίας των κινήσεων στο χορευτικό αερόμπικ. Βασικές λειτουργίες καρδιοαναπνευστικού συστήματος και αρχές προπονητικής διαδικασίας (ένταση - διάρκεια - ποσότητα - πυκνότητα - συχνότητα) που πρέπει να λαμβάνονται υπόψη στον σχεδιασμό και την εφαρμογή προγραμμάτων χορευτικού αερόμπικ για τη βελτίωση της φυσικής κατάστασης και την προαγωγή της υγείας σε ασκούμενους. Γνωστικές και ποικίλες κινητικές δραστηριότητες, απαραίτητες για τη σύνθεση και την οργάνωση ολοκληρωμένων προγραμμάτων με ή χωρίς τη χρήση εξοπλισμού. Η χρήση της μουσικής στον σχεδιασμό και την καθοδήγηση ολοκληρωμένων προγραμμάτων. Γνώση μεθόδων διδασκαλίας και ανάπτυξης χορογραφίας κατά τη διάρκεια σχεδιασμού και καθοδήγησης προγραμμάτων. Εκμάθηση μεθόδων διδασκαλίας και ανάπτυξη χορογραφίας στην αερόβια χορευτική άσκηση."

5 ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΟ ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ Κοινωνική Ψυχολογία Μαθήματα και περιγραφή
Τίτλος Μαθήματος Εξάμηνο Θεωρία Ώρες Εργ Ασκήσεις Ώρες Τύπος
6ΕΒ3 Εθνοπολιτισμικές ομάδες, Διομαδικές σχέσεις και επικοινωνία 5ο 3 0 Επιλογής
Στόχοι του μαθήματος, μέσω της βιωματικής μάθησης, είναι (α) η εισαγωγή βασικών εννοιών που συνδέονται με το θέμα της συνύπαρξης διαφορετικών εθνοπολιτισμικών ομάδων στη σύγχρονη πολυπολιτισμική τάξη και (β) η ευαισθητοποίηση των φοιτητών-τριών προς αυτήν την κατεύθυνση.

6 ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΤΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΣΤΗ ΠΡΟΣΧΟΛΙΚΗ ΗΛΙΚΙΑ Διδακτική των Φυσικών Επιστημών και Εφαρμογές Μαθήματα και περιγραφή
Τίτλος Μαθήματος Εξάμηνο Θεωρία Ώρες Εργ Ασκήσεις Ώρες Τύπος
Θ05Ε Έννοιες φυσικών επιστημών για την προσχολική ηλικία 7ο 3 0 Κατ’ επιλογήν υποχρεωτικό
" Σκοπός του μαθήματος είναι αφενός η εξοικείωση των φοιτητών τριων με έννοιες των φυσικών επιστημών και με την πειραματική μελέτη των εννοιών αυτών και αφετέρου η ανάπτυξη των εννοιών των φυσικών επιστημών από τα νήπια στο πλαίσιο συνεργατικών πειραματικών δραστηριοτήτων. Στο μάθημα αναπτύσσονται βασικές έννοιες και φαινόμενα της φυσικής, της χημείας, της βιολογίας και της οικολογίας, που αφορούν στις δυνάμεις και την κίνηση, στον ηλεκτρισμό, στο μαγνητισμό, στο φως, στη θερμότητα, στον καιρό, στο διάστημα, στο νερό, στην ύλη - υλικά σώματα, στις χημικές αντιδράσεις, τα διαλύματα, το ανθρώπινο σώμα, τα οικοσυστήματα. Η διδασκαλία των εννοιών αυτών γίνεται τόσο με τη μορφή διαλέξεων όσο και την πραγματοποίηση πειραμάτων από τους φοιτητές/τριες με τη χρήση απλών υλικών, οργάνων και συσκευών. Οι φοιτητές/τριες πραγματοποιούν τα πειράματα σε ομάδες των 3 ατόμων. Για την υλοποίηση των πειραματικών δραστηριοτήτων οι φοιτητές/τριες θα χρησιμοποιούν ειδικό έντυπο που θα περιλαμβάνει την αναγκαία θεωρία καθώς και την πορεία εργασίας. Αναπτύσσονται πειράματα για τα εξής θεματικά πεδία: i) Ύλη και υλικά σώματα, ii) Στερεά σώματα σε υγρά – Άνωση, βύθιση, επίπλευση, αιώρηση, iii) Μαγνητισμός , iv) Ηλεκτρισμός, v) Θερμότητα – θερμικά φαινόμενα και vi) Οπτική: φως και χρώματα. vii) τα διαλύματα – διαλυτότητα των σωμάτων,viii) το διαχωρισμό και την ανίχνευση χημικών ουσιών σε μίγματα και διαλύματα με χρωματομετρικές μεθόδους ix) την οξύτητα διαλυμάτων και x) την παρασκευή προϊόντων, ως αποτέλεσμα χημικών αντιδράσεων."
Θ02Υ Περιβαλλοντική εκπαίδευση, αειφορία και αειφόρος ανάπτυξη 7ο 3 0 Υποχρεωτικό

" Σκοπός του μαθήματος είναι η απόκτηση γνώσεων και δεξιοτήτων για την προσέγγιση και παρουσίαση της οικολογικής, κοινωνικής, οικονομικής, πολιτικής και ιδεολογικής διάστασης των περιβαλλοντικών ζητημάτων και προβλημάτων στην προοπτική της κοινωνικής και περιβαλλοντικής αειφορίας. Στο μάθημα αναπτύσσονται το περιεχόμενο των όρων Περιβαλλοντική Εκπαίδευση (ΠΕ), αειφορία, και αειφορική ανάπτυξη, η φιλοσοφία και οι στόχοι, αρχές και αξίες της περιβαλλοντικής εκπαίδευσης για το περιβάλλον και την αειφορία, η ιστορία και η εξέλιξη της ΠΕ σε διεθνές και εθνικό επίπεδο, το παιδαγωγικό και περιβαλλοντικό πλαίσιο της ΠΕ, η οικοσυστημική, συστημική και κριτική προσέγγιση των περιβαλλοντικών θεμάτων, το οικολογικό αποτύπωμα, ζητήματα που σχετίζονται με την περιβαλλοντική δικαιοσύνη και τις κοινωνικές ανισότητες και σύγχρονες παιδαγωγικές μέθοδοι για την ενίσχυση του ενδιαφέροντος των μελών μιας ομάδας (μαθητών και ενηλίκων) για τη συγκρότηση δράσεων για το περιβάλλον και την αειφορία. Παρουσιάζεται και συζητείται το «αειφόρο σχολείο», οι αρχές, ο σκοπός και οι στόχοι του για την προαγωγή της ιδέας της αειφορίας."

7 ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΤΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΣΤΗ ΠΡΟΣΧΟΛΙΚΗ ΗΛΙΚΙΑ Μαθηματικά και Εκπαίδευση Μαθήματα και περιγραφή
Τίτλος Μαθήματος Εξάμηνο Θεωρία Ώρες Εργ Ασκήσεις Ώρες Τύπος
Θ10Υ Μαθηματικά στην προσχολική εκπαίδευση 5ο 3 0 Υποχρεωτικό
"• Μαθηματική γνώση και σκέψη στην πρώτη σχολική ηλικία • Μάθηση των μαθηματικών στην πρώτη σχολική ηλικία: σύγχρονες θεωρίες μάθησης • Κοινωνικές και πολιτισμικές παράμετροι της μαθηματικής εκπαίδευσης στην πρώτη σχολική ηλικία • Διδακτικές πρακτικές στα μαθηματικά της πρώτης σχολικής εκπαίδευσης • Μαθηματικές δραστηριότητες και η διαχείρισή τους στην πρώτη σχολική ηλικία • Αξιολόγηση στα μαθηματικά της πρώτης εκπαίδευσης."
Θ08Υ Περιγραφική στατιστική 5ο 3 0 Υποχρεωτικό

"Σκοπός του μαθήματος είναι η επαφή των φοιτητών τριών αφενός με τις βασικές στατιστικές μεθόδους της περιγραφικής στατιστικής και αφετέρου με την πρακτική εφαρμογή αυτών των μεθόδων, ώστε οι ίδιοι να είναι σε θέση να πραγματοποιήσουν μία ερευνητική μελέτη καθώς και να κατανοήσουν μελέτες άλλων επιστημόνων που δημοσιεύονται σε επιστημονικά περιοδικά. Ενδεικτικές ενότητες που θα αναπτυχθούν στα πλαίσια του μαθήματος: • Μεταβλητές (ανεξάρτητες - εξαρτημένες), τιμές πληθυσμός, δείγμα • Οργάνωση και παρουσίαση δεδομένων (πίνακες συχνοτήτων - γραφικές παραστάσεις) • Δείκτες κεντρικής τάσης • Δείκτες διασποράς • Μοντέλα κατανομών • Δείκτες συνάφειας"

8 ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΤΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΣΤΗ ΠΡΟΣΧΟΛΙΚΗ ΗΛΙΚΙΑ Παιδική Λογοτεχνία Μαθήματα και περιγραφή
Τίτλος Μαθήματος Εξάμηνο Θεωρία Ώρες Εργ Ασκήσεις Ώρες Τύπος
Π06Ε Σύγχρονη ελληνική παιδική λογοτεχνία 5ο 3 0 Κατ’ επιλογήν υποχρεωτικό
"1. Το κοινωνικο-πολιτισμικό πλαίσιο της ελληνικής παιδικής λογοτεχνίας από την μεταπολίτευση έως σήμερα 2. Διακειμενικότητα & μεταμυθοπλασία στην σύγχρονη ελληνική παιδική λογοτεχνία 3. Ιδεολογικά συμφραζόμενα των λογοτεχνικών έργων 4. Ανάλυση έργων κατά θεματική κατηγορία: Α. Ιστορία, μνήμη, μαρτυρία Β. Οικογένεια, κοινωνικά προβλήματα Γ. Ετερότητα Δ. Περιβάλλον, Οικολογία"

9 ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ Γεωργική Φαρμακολογία- Οικολογία Μαθήματα και περιγραφή
Τίτλος Μαθήματος Εξάμηνο Θεωρία Ώρες Εργ Ασκήσεις Ώρες Τύπος
Β0030 Εισαγωγή στη Γεωργική Φαρμακολογία 5ο 3 2 Υποχρεωτικό
"Φυτοπροστασία και Χημική Καταπολέμηση. Ιστορική Εξέλιξη Γεωργικών Φαρμάκων. Ιδιότητες Γεωργικών Φαρμάκων. Διαδικασία Ανάπτυξης και Έγκρισης Γεωργικών Φαρμάκων.Χημική Δομή – Σχέση Χημικής Δομής με Εκλεκτικότητα και Εμμονή.Τρόπος και μηχανισμός δράσης. Φαρμακοκινητική. Τυποποίηση Γεωργικών Φαρμάκων.Είδη Σκευασμάτων. Μέσα εφαρμογής Γεωργικών Φαρμάκων. Τεχνικές ανάλυσης υπολειμμάτων. Ευρωπαϊκά σχέδια δράσης και εθνική νομοθεσία για τα γεωργικά φάρμακα και τα βιοκτόνα. Ενδεικτικές Χημικές Ομάδες Γεωργικών Φαρμάκων και Μηχανισμοί Δράσης."
AGRON0016 Γεωργική Φαρμακολογία 9ο 3 2 Υποχρεωτικό

"Κατηγορίες γεωργικών φαρμάκων. Κατάταξη και ονοματολογία γεωργικών φαρμάκων. Εντομοκτόνα-Ακαρεοκτόνα-Νηματοδωκτόνα. Εκλεκτικότητα, αντιφυτοτοξικές ουσίες, μηχανισμοί ανθεκτικότητας.Ανόργανα εντομοκτόνα – Εντομοκτόνα Νευρικού συστήματος. Εντομοκτόνα με δράση εκτός νευρικού συστήματος. Ανόργανα και ορμονικά ζιζανιοκτόνα. Ζιζανιοκτόνα που παρεμβαίνουν στη φωτοσύνθεση. Ζιζανιοκτόνα με δράση σε βιοσυνθετικές διεργασίες και κυτταροδιαίρεση. Ανόργανα μυκητοκτόνα. Μυκητοκτόνα με δράση στις διεργασίες παραγωγής ενέργειας. Μυκητοκτόνα με δράση στις κυτταρικές μεμβράνες. Μυκητοκτόνα με δράση σε άλλες βιοσυνθετικές λειτουργίες"

10 ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ Εφαρμοσμένα Μαθηματικά και Πληροφορική Μαθήματα και περιγραφή
Τίτλος Μαθήματος Εξάμηνο Θεωρία Ώρες Εργ Ασκήσεις Ώρες Τύπος
Β0002 Μαθηματικά 1ο 3 2 Υποχρεωτικό
Αντίστροφες κυκλικές συναρτήσεις, υπερβολικές και αντίστροφες υπερβολικές συναρτήσεις, πεπλεγμένες συναρτήσεις, παραμετρικές εξισώσεις, πολικές συντεταγμένες. Παραγώγιση σύνθετης συνάρτησης, αντίστροφης συνάρτησης, συνάρτησης υπό παραμετρική μορφή, πεπλεγμένης συνάρτησης, λογαριθμικής παραγώγισης (η έννοια της παραγώγου και οι βασικοί κανόνες θεωρούνται γνωστά). Διαφορικό συνάρτησης, πολυώνυμο Taylor, η μέθοδος Newton Raphson για επίλυση εξισώσεων (τα βασικά θεωρήματα του διαφορικού λογισμού, τα ακρότατα σημεία καμπής, απροσδιόριστες μορφές, ασύμπτωτες, μελέτη συνάρτησης θεωρούνται γνωστά). Μη γνήσια ολοκληρώματα, αριθμητική ολοκλήρωση (η έννοια του ορισμένου και του αορίστου ολοκληρώματος, εμβαδά χωρίων, τεχνική ολοκλήρωσης, θεωρούνται γνωστά). Συναρτήσεις δύο ή περισσοτέρων μεταβλητών, συστήματα συντεταγμένων, τόπος όριο – συνέχεια, μερική παράγωγος (ορισμός, παραγώγιση σύνθετων συναρτήσεων, ιακωβιανή, ολικό διαφορικό, παράγωγος πεπλεγμένης). Ακρότατα, ακρότατα υπό συνθήκες, διπλό ολοκλήρωμα, πολλαπλό ολοκλήρωμα. Διανυσματική ανάλυση: διάνυσμα, διανυσματικές συναρτήσεις, κλίση, απόκλιση, στροφή. Διαφορικές εξισώσεις: γενικά, διαφορικές εξισώσεις χωριζόμενων μεταβλητών, ομογενείς διαφορικές εξισώσεις, γραμμικές διαφορικές εξισώσεις α’ τάξης.
Β0040 Εισαγωγή στην Πληροφορική Ι 1ο,3ο & 5ο 3 2 Επιλογής

Βασικές αρχές των ηλεκτρονικών υπολογιστών (Η Υ), λειτουργικό περιβάλλον Windows, προγράμματα γραφείου Word, Excel

11 ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ Επιστήμες Τροφίμων Μαθήματα και περιγραφή
Τίτλος Μαθήματος Εξάμηνο Θεωρία Ώρες Εργ Ασκήσεις Ώρες Τύπος
Β0047 Εισαγωγή στην Επιστήμη & Τεχνολογία Τροφίμων 5ο 3 0 Υποχρεωτικό
"Εισαγωγή, Ιστορία των τροφίμων. Πρώτες ύλες τροφίμων (φυτικοί ιστοί, ζωικοί ιστοί, αλιεύματα, σύνθετα).Συστατικά τροφίμων (λίπη, πρωτεΐνες, υδατάνθρακες, βιταμίνες, θρεπτική αξία).Πρόσθετα και συντηρητικά τροφίμων.Υγιεινή και Ασφάλεια Τροφίμων (μικροβιολογικοί και φ χ κίνδυνοι).Χημικές μεταβολές και αλλοίωση.Μικροβιολογικές μεταβολές – αλλοιώσεις.Ποιοτικός έλεγχος και αισθητική αξιολόγηση τροφίμων. Επεξεργασία τροφίμων (θερμική επεξεργασία, συντήρηση, ψύξη, κατάψυξη, ξήρανση κ.α.).Συσκευασία τροφίμων, απεικονίσεις, ισχυρισμοί, επιπτώσεις στο περιβάλλον. Βιοτεχνολογία τροφίμων (ζυμώσεις, νέα τρόφιμα, γενετικά τροποποιημένα). Εμπορία και προώθηση (μάρκετινγκ) τροφίμων.Διαχείριση αποβλήτων βιομηχανιών τροφίμων."

12 ΔΑΣΟΛΟΓΙΑΣ ΚΑΙ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΚΑΙ ΦΥΣΙΚΩΝ ΠΟΡΩΝ Δασική και Περιβαλλοντική Πολιτική Μαθήματα και περιγραφή
Τίτλος Μαθήματος Εξάμηνο Θεωρία Ώρες Εργ Ασκήσεις Ώρες Τύπος
ΔΣΖ6Υ Δασική Πολιτική Ι 9ο 3 2 Υποχρεωτικό
"""Αρχές, μέθοδοι και μέσα οργάνωσης της οικονομίας των δασικών πλουτοπαραγωγικών πόρων ευρέων γεωγραφικών διαμερισμάτων της χώρας και του συνόλου της. Σπουδή των σχέσεων δάσος-λαός. Δασική συνεταιριστική και πιστωτική πολιτική. Οικονομική αξιολόγηση της σημασίας του δάσους και των δασικών εκτάσεων ως πηγή πρώτων υλών, ενέργειας, αναψυχής και εισοδήματος. Επιλογή στόχων και λήψη αποφάσεων της εθνικής δασοπονίας. Δασική νομοθεσία ως και συγκριτική δασική νομοθεσία των δασικά αναπτυγμένων χωρών και ιδιαίτερα της Ε.Ε. Δασική λογιστική."
ΔΣΗΕ1 Περιβαλλοντική Πολιτική 9ο 2 1 Υποχρεωτικό Επιλογής

Εισαγωγικές έννοιες της περιβαλλοντικής πολιτικής. Περιβαλλοντικές τάσεις και προβλήματα του Ευρωπαϊκού χώρου. Ανάλυση των σύγχρονων περιβαλλοντικών προβλημάτων. Συμβάσεις, συμφωνίες και συνθήκες για το περιβάλλον, τη βιοποικιλότητα και τους φυσικούς πόρους. Προγράμματα δράσης για το περιβάλλον. Μη Κυβερνητικές Περιβαλλοντικές Οργανώσεις. Πολιτικές προστασίας και ανάδειξης προστατευομένων φυσικών περιοχών. Πολιτικές χρήσεων γης. Το περιβαλλοντικό δίκαιο στην Ελλάδα, την Ευρωπαϊκή Ένωση και διεθνώς.

13 ΔΑΣΟΛΟΓΙΑΣ ΚΑΙ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΚΑΙ ΦΥΣΙΚΩΝ ΠΟΡΩΝ Ιχθυοπονία Γλυκέων Υδάτων Μαθήματα και περιγραφή
Τίτλος Μαθήματος Εξάμηνο Θεωρία Ώρες Εργ Ασκήσεις Ώρες Τύπος
ΔΣΒ6Υ Ιχθυοπονία Γλυκέων Υδάτων 5ο 3 2 Υποχρεωτικό
Εισαγωγή στην οικολογία των εσωτερικών υδάτων. Γεωγραφική κατανομή και μετανάστευση των ιχθύων. Τροφικές συνήθειες. Μέθοδοι εκτίμησης αφθονίας πληθυσμού. Εξωτερικά μορφολογικά χαρακτηριστικά των ιχθύων. Συστηματική κατάταξη των ιχθύων. Περιγραφή και βιολογία των σημαντικότερων ιχθύων που απαντώνται στα εσωτερικά ύδατα της χώρα μας. Αρχές διαχείρισης των εσωτερικών υδάτων.

14 ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΒΙΟΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΚΑΙ ΟΙΝΟΛΟΓΙΑΣ Αμπελουργία Μαθήματα και περιγραφή
Τίτλος Μαθήματος Εξάμηνο Θεωρία Ώρες Εργ Ασκήσεις Ώρες Τύπος
TΑBO-34-Γ4 Αμπελουργία 3ο 2 1 Υποχρεωτικό
Κατανόηση της ανάπτυξης της αμπέλου περιγράφοντας μορφολογικά και ανατομικά χαρακτηριστικά της και αναπτύσσοντας τις βασικές αρχές της αμπελουργίας.
TΑBO-911-Θ11 Τerroir και Διαχείριση Αμπελώνων 9ο 3 0 Επιλογής

Μελητη της διαχείρησης αμπελώνα σε διαφορετικές αμπελοκομικές περιοχές

15 ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΒΙΟΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΚΑΙ ΟΙΝΟΛΟΓΙΑΣ Οινολογία Μαθήματα και περιγραφή
Τίτλος Μαθήματος Εξάμηνο Θεωρία Ώρες Εργ Ασκήσεις Ώρες Τύπος
TΑBO-54-Ε4 Ειδικές Τεχνικές Οινοποίησης Ε΄ (5ο) (χειμερινό) 3 2 Υποχρεωτικό
Μελέτη των ειδικών τεχνικών οινοποίησης στην παραγωγή οίνων
TABO-36-Γ6 Φυσικές Διεργασίες 3ο 3

Κατανόηση των βασικών φυσικών διεργασιών μεταφοράς μάζας και θερμότητας,για την μελέτη εγκαταστάσεων διαχείρισης και καθαρισμού υγρών αποβλήτων, στην απογύμνωση αερίων ρευμάτων από ρύπους και τοξικές ουσίες και σε μικρότερη έκταση σε θέματα καθαρισμού μολυσμένων εδαφών.

16 ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΒΙΟΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΚΑΙ ΟΙΝΟΛΟΓΙΑΣ Βιολογία Μαθήματα και περιγραφή
Τίτλος Μαθήματος Εξάμηνο Θεωρία Ώρες Εργ Ασκήσεις Ώρες Τύπος
TΑBO-56-Ε6 Μοριακή Βιολογία Ι 5ο 3 0 Υποχρεωτικό
Εκμάθηση της δομής και λειτουργίας του γενετικού υλικού σε ποικιλία οργανισμών, της εξέλιξης αυτού και του ελέγχου της έκφρασής του.
TΑBO-91-Θ1 Βιολογία Συστημάτων 9ο 3 0 Υποχρεωτικό

Είδη και βάσεις δεδομένων, τεχνικές των βιολογικών συστημάτων, μελέτη γονιδιακής έκφρασης, φυλογενετικής ανάλυσης κ.α.

TΑBO-75-Ζ5 Μοριακή Αναγνώριση 7ο 2 2 Επιλογής Υποχρεωτικό

Μελέτη και γνώση των βασικών δομικών ενοτήτων που συνθέτουν τα βιομόρια.

17 ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΒΙΟΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΚΑΙ ΟΙΝΟΛΟΓΙΑΣ Χημεία Μαθήματα και περιγραφή
Τίτλος Μαθήματος Εξάμηνο Θεωρία Ώρες Εργ Ασκήσεις Ώρες Τύπος
TΑBO-31-Γ1 Φυσικοχημεία 3o 4 0 Υποχρεωτικό
Γενικές αρχές φυσικοχημείας, κατανόηση απλών φυσικοχημικών φαινομένων, επίλυση συνδυαστικών φυσικοχημικών ασκήσεων κ.α..
TΑBO-13-Α3 Γενική και Ανόργανη Χημεία 1o 3 2 Υποχρεωτικό

Γενικές αρχές της γενικής χημείας και της ανόργανής χημείας με έμφαση στην χημεία των τροφίμων και των οίνων.

18 ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΒΙΟΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΚΑΙ ΟΙΝΟΛΟΓΙΑΣ Βιοτεχνολογία Μαθήματα και περιγραφή
Τίτλος Μαθήματος Εξάμηνο Θεωρία Ώρες Εργ Ασκήσεις Ώρες Τύπος
TΑBO-53-Ε3 Αρχές Βιοτεχνολογίας Τροφίμων και Οίνου 5o 2 2 Υποχρεωτικό
Μελέτη των βιοτεχνολογικών διεργασιών και μεθόδων όπως και γνώση των νέων υλικών που χρησιμοποιούνται στην βιοτεχνολογία των ζυμομυκήτων και στις βιομηχανικές ζυμώσεις τροφίμων.
TΑBO-76-Ζ6 Επεξεργασία τροφίμων 7o 2 2 Επιλογής Υποχρεωτικό

Κατανόηση των βασικών αρχών των κυριότερων μεθόδων επεξεργασίας και συντήρησης τροφίμων.

19 ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΒΙΟΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΚΑΙ ΟΙΝΟΛΟΓΙΑΣ Αγροτική Οικονομία Μαθήματα και περιγραφή
Τίτλος Μαθήματος Εξάμηνο Θεωρία Ώρες Εργ Ασκήσεις Ώρες Τύπος
TΑBO-98-Θ8 Πιστοποίηση Αγροτικών Προϊόντων και Οίνου 9o 3 0 Επιλογής Υποχρεωτικό
Βασικές αρχές και τις έννοιες των συστημάτων πιστοποίησης που εφαρμόζονται στην μεταποίηση των αγροτικών προϊόντων και την παραγωγή του οίνου.
TΑBO-99-Θ9 Συμπεριφορά Καταναλωτή 3o 3 0 Επιλογής Υποχρεωτικό

Μελέτη της συμπεριφοράς του καταναλωτή σε σχέση με τα αγροτικά ροϊόντα και τον οίνο και τις σύγχρονες τάσεις.

20 ΔΑΣΟΛΟΓΙΑΣ ΚΑΙ ΦΥΣΙΚΟΥ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ Χωρική Οικολογία Μαθήματα και περιγραφή
Τίτλος Μαθήματος Εξάμηνο Θεωρία Ώρες Εργ Ασκήσεις Ώρες Τύπος
C.Y.5 Ανάλυση & Σύνθεση Τοπίου 3o 2 3 Υποχρεωτικό
Χωρο-χρονική καταγραφή και αξιολόγηση περιβαλλοντικών και ανθρωπογενών παραγόντων  Δομή, λειτουργία–μεταβολή και τρόπος αντίληψης του τοπίου.  Μεθοδολογία ανάλυσης τοπίου.  Ταυτότητα τοπίου (θέση, χαρακτήρας περιοχής συσχετισμοί-ζώνες επιρροής, ιστορικά πολιτισμικά στοιχεία κοινωνικά-δημογραφικά στοιχεία).  Ανθρωπογενείς παράγοντες (λειτουργίες-χρήσεις γης, δίκτυα κυκλοφορίας, κτιριακό υπόβαθρο, αστικός εξοπλισμός, δίκτυα υποδομών, νομικοί περιορισμοί).  Περιβαλλοντικοί παράγοντες (τοπογραφία, υδρολογία, έδαφος, βλάστηση, μικροκλίμα). Αντίληψη-χρήση τοπίου (θέες, αίσθηση χώρου, θόρυβοι–οσμές, χρήση χώρου, κίνηση πρόσβαση).  Σχεδιασμός. Εννοιολογικό σχέδιο, προκαταρκτικός σχεδιασμός, Master Plan, υλοποίηση σχεδιασμού.

21 ΔΑΣΟΛΟΓΙΑΣ ΚΑΙ ΦΥΣΙΚΟΥ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ Αστική Οικολογία Μαθήματα και περιγραφή
Τίτλος Μαθήματος Εξάμηνο Θεωρία Ώρες Εργ Ασκήσεις Ώρες Τύπος
Ι.Y.5 Αστική Οικολογία 9o 3 1 Υποχρεωτικό
" Εισαγωγή στην επιστήμη της αστικής οικολογίας και εξέλιξή της • Δομή και χωρικό πρότυπο του αστικού περιβάλλοντος • Ροή ενέργειας υλικών και οργανισμών στο αστικό περιβάλλον• Ιδιότητες των αστικών εδαφών • Ιδιότητες του αστικού ατμοσφαιρικού αέρα • Αστικά υδάτινα συστήματα και αστικοί υδροφορίες • Το αστικό πράσινο ως αστικό ενδιαίτημα • Μοντέλα ανάπτυξης οικιστικών, εμπορικών και βιομηχανικών ζωνών. "

22 ΙΑΤΡΙΚΗΣ Χειρουργική Μαθήματα και περιγραφή
Τίτλος Μαθήματος Εξάμηνο Θεωρία Ώρες Εργ Ασκήσεις Ώρες Τύπος
ΙΑΤΣΤ01 Χειρουργική 11ο (ΙΑ) 0 20 Υποχρεωτικό
"Οι φοιτητές εντάσσονται στη δύναμη της κλινικής, συμμετέχουν σε όλες τις δραστηριότητες της και αναλαμβάνουν την παρακολούθηση ασθενών με την βοήθεια των εκπαιδευτών τους. Γίνονται καθημερινά κλινικά μαθήματα κατά την επίσκεψη στους ασθενείς με συμμετοχή των φοιτητών στην παρουσίαση του ασθενούς και την κλινική εξέταση, με αναφορά στην διαφορική διάγνωση και στην επιλεγμένη αντιμετώπιση, με αναφορά στις χειρουργικές τεχνικές και στις επιπλοκές των επεμβάσεων, ανά πάθηση. Γίνονται καθημερινά θεωρητικά μαθήματα στο χώρο της κλινικής μετά το πέρας της πρωϊνής κλινικής εκπαίδευσης με βάση πρόγραμμα θεματικών ενοτήτων της κλινικής. Οι φοιτητές συμμετέχουν ενεργά καθημερινά, στα πρωϊνά τακτικά εξωτερικά ιατρεία της κλινικής και στο Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών, στο πρόγραμμα εφημεριών της κλινικής, στο πρόγραμμα επεμβάσεων στο σηπτικό Χειρουργείο, στο πρόγραμμα χειρουργικών επεμβάσεων εις Γενικά Χειρουργεία και στις επισκέψεις σε άλλες κλινικές, με την επίβλεψη και καθοδήγηση των Ειδικευομένων Ιατρών και των διδασκόντων μελών ΔΕΠ και των λοιπών Ιατρών Ειδικών Χειρουργών της κλινικής. Σκοπός του μαθήματος είναι να δώσει στον φοιτητή τα απαραίτητα εφόδια για την κλινική προσέγγιση, την διαγνωστική του χειρουργικού ασθενή και την σωστή καθοδήγηση. Επίσης να μπορέσει να καταλάβει τα διαγνωστικά μέσα την ευαισθησία τους και την ακρίβεια τους σε κάθε νόσο και όργανο του ανθρωπίνου σώματος. Η κλινική εικόνα η διάγνωση και η χειρουργική θεραπεία θα πρέπει να ολοκληρωθούν στη σκέψη και στη κλινική πράξη του φοιτητή του έκτου έτους. Οι φοιτητές παρακολουθούν τη θεωρία από τα μέλη ΔΕΠ της Χειρουργικής κλινικής και άλλα μέλη ΔΕΠ με εξειδίκευση στα αντίστοιχα γνωστικά αντικείμενα."

23 ΙΑΤΡΙΚΗΣ Ψυχιατρική Μαθήματα και περιγραφή
Τίτλος Μαθήματος Εξάμηνο Θεωρία Ώρες Εργ Ασκήσεις Ώρες Τύπος
ΙΑΤΔΥ03 Ψυχιατρική 9ο (Θ Χειμερινό) 0 4 Υποχρεωτικό
"Το μάθημα περιλαμβάνει: α) το θεωρητικό μέρος (διαλέξεις). Παρουσιάζονται και αναλύονται τα ψυχιατρικά συμπτώματα και σημεία, οι κυριότερες ψυχικές διαταραχές, οι ψυχολογικές θεωρίες, οι ψυχολογικές και βιολογικές θεραπείες, τα συστήματα οργάνωσης των ψυχιατρικών υπηρεσιών β) την Κλινική Άσκηση και το Φροντιστήριο. Η κλινική Άσκηση και το φροντιστήριο, στόχο έχουν την εμπέδωση της θεωρίας, την εξοικείωση με άτομα που έχουν ψυχικές διαταραχές καθώς και την εξοικείωση με τη λήψη ψυχιατρικού ιστορικού και τη διενέργεια ψυχιατρικής κλινικής εξέτασης. Οι φοιτητές χωρίζονται σε ομάδες. 1. Κατά τη διάρκεια της κλινικής άσκησης οι φοιτητές συμμετέχουν δια ζώσης στη διαδικασία της ψυχιατρικής συνέντευξης και της λήψης ψυχιατρικού ιστορικού που πραγματοποιείται ενώπιον τους από το διδάσκοντα, με τη σύμφωνη γνώμη του εξεταζόμενου. Συζητούν ακολούθως ζητήματα σημειολογίας, διάγνωσης, διαφορικής διάγνωσης και θεραπείας σχετικά με τον ασθενή που εξετάσθηκε. 2. Κατά τη διάρκεια του φροντιστηρίου οι φοιτητές παρακολουθούν σε video, μαζί με τον διδάσκοντα, πρότυπες διδακτικές εικονικές ψυχιατρικές συνεντεύξεις που αφορούν στη λήψη ψυχιατρικού ιστορικού και τη διάγνωση συχνών ψυχικών διαταραχών. Ακολούθως συμμετέχουν σε οργανωμένη συζήτηση σχετικά με τη σημειολογία, τη διάγνωση, τη διαφορική διάγνωση και τη θεραπεία όσον αφορά στην προβληματική της εικονικής περίπτωσης που παρακολούθησαν."
ΙΑΤΣΤΥΨ03 Ψυχιατρική 11ο (ΙΑ Χειμερινό) 0 2 Υποχρεωτικό

"Οι εκπαιδευτικοί στόχοι του μαθήματος περιλαμβάνουν: Απόκτηση εμπειρίας στην ψυχιατρική εξέταση και στη συγγραφή ψυχιατρικού ιστορικού, εξοικείωση με τον ασθενή που παρουσιάζει ψυχικές διαταραχές, με τη λειτουργία των ψυχιατρικών υπηρεσιών και με την διεπιστημονική ψυχιατρική ομάδα, αναγνώριση των σημείων και συμπτωμάτων των κυριότερων ψυχιατρικών διαταραχών και απόκτηση εμπειρίας στην διάγνωσή τους, γνώση των κυριότερων θεραπειών και απόκτηση εμπειρίας στην εφαρμογή τους, απόκτηση εμπειρίας στη Διασυνδετική Ψυχιατρική. Η κλινική άσκηση στην ψυχιατρική πραγματοποιείται καθ ομάδες φοιτητών. Η κλινική άσκηση στην ψυχιατρική κάθε ομάδας φοιτητών, διαρκεί τρεις (3) εβδομάδες. Οι φοιτητές, κατά τη διάρκεια των τριών εβδομάδων, συμμετέχουν καθημερινά, ενεργά, στη λειτουργία των ενδονοσοκομειακών ψυχιατρικών υπηρεσιών, της παιδοψυχιατρικής κλινικής, των εξωτερικών ιατρείων και της εφημερίας καθώς και επισκέπτονται τουλάχιστον μια εξωνοσοκομειακή ψυχιατρική υπηρεσία, σύμφωνα με προκαθορισμένο πρόγραμμα για να ενημερωθούν και να συμμετέχουν στη λειτουργία της."

24 ΙΑΤΡΙΚΗΣ Φυσιολογία Μαθήματα και περιγραφή
Τίτλος Μαθήματος Εξάμηνο Θεωρία Ώρες Εργ Ασκήσεις Ώρες Τύπος
ΙΑΤΒΥ07 Φυσιολογία ΙΙ 3ο (Γ Χειμερινό) 26 12 Υποχρεωτικό
Στα πλαίσια του μαθήματος ΦΥΣΙΟΛΟΓΙΑ ΙΙ διδάσκεται η φυσιολογική λειτουργία του Καρδιαγγειακού Συστήματος, του Αναπανευστικού Συστήματος, του Ουροποιητικού Συστήματος, του Ενδοκρινούς Συστήματος καθώς και του θήλεως και άρρενος Αναπαραγωγικού Συστήματος. Ταυτόγχρονα δίδονται παραδείγματα παθολογικής λειτουργίας των ανωτέρω συστημάτων.

25 ΙΑΤΡΙΚΗΣ Βιολογία- Γενετική Μαθήματα και περιγραφή
Τίτλος Μαθήματος Εξάμηνο Θεωρία Ώρες Εργ Ασκήσεις Ώρες Τύπος
ΙΑΤΑΥ01 Βιολογία 1ο (Α Χειμερινό) 3 2 Υποχρεωτικό
ΤΟ ΜΑΘΗΜΑ ΘΕΡΑΠΕΥΕΙ ΘΕΜΑΤΑ ΚΛΑΣΙΚΗΣ, ΜΟΡΙΑΚΗΣ, ΒΙΟΧΗΜΙΚΗΣ ΚΑΙ ΚΛΙΝΙΚΗΣ ΓΕΝΕΤΙΚΗΣ. ΑΣΧΟΛΕΙΤΑΙ ΜΕ ΤΗ ΜΕΛΕΤΗ ΧΡΩΜΑΤΟΣΩΜΑΤΩΝ, ΜΕΤΑΛΛΑΞΕΩΝ, ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΚΟΤΗΤΑ, ΠΡΟΛΗΨΗ ΚΑΙ ΘΕΡΑΠΕΙΑ ΓΕΝΕΤΙΚΏΝ ΑΣΘΕΝΕΙΩΝ ΚΑΙ ΣΥΝΔΡΟΜΩΝ.

26 ΙΑΤΡΙΚΗΣ Φαρμακολογία Μαθήματα και περιγραφή
Τίτλος Μαθήματος Εξάμηνο Θεωρία Ώρες Εργ Ασκήσεις Ώρες Τύπος
ΙΑΤΒΥ08 Φαρμακολογία ΙΙ 5ο (Ε Χειμερινό) 2 4 Υποχρεωτικό
Ειδική Φαρμακολογία ανά Σύστημα

27 ΜΟΡΙΑΚΗΣ ΒΙΟΛΟΓΙΑΣ ΚΑΙ ΓΕΝΕΤΙΚΗΣ Ψυχοπαιδαγωγική Μαθήματα και περιγραφή
Τίτλος Μαθήματος Εξάμηνο Θεωρία Ώρες Εργ Ασκήσεις Ώρες Τύπος
ΜΒΓ 517 Οργανωσιακή Ψυχολόγια 7ο 2 0 Επιλογής -Υποχρεωτικό για τη λήψη παιδαγωγικής και διδακτικής επάρκειας
Δομές και τρόποι λειτουργίας των εργασιακών οργανισμών. Μελετώνται θέματα επιλογής και διαχείρισης προσωπικού, κινήτρων εργαζομένων, εργασιακών αξιών και επαγγελματικής ικανοποίησης, σχέσεων κι επικοινωνίας στον εργασιακό χώρο, οργανωσιακής δέσμευσης, θετικών εργασιακών συμπεριφορών, μοντέλων ηγεσίας, παρακίνησης στο εργασιακό περιβάλλον, εξέλιξης και κινητικότητας εργαζομένων, εμποδίων και εργασιακών δυσκολιών
ΜΒΓ 516 Εκπαίδευση Ενηλίκων 7ο 2 0 Επιλογής -Υποχρεωτικό για τη λήψη παιδαγωγικής και διδακτικής επάρκειας

Το μάθημα περιλαμβάνει την οριοθέτηση του πεδίου της Εκπαίδευσης Ενηλίκων και μια σύντομη αναδρομή του θεσμού στην Ελλάδα –φορείς και δομές υλοποίησης, την εισαγωγή στις βασικές έννοιες, αρχές και μεθόδους της Εκπαίδευσης Ενηλίκων, στις κύριες θεωρίες μάθησης ενηλίκων με έμφαση στη θεωρία της Μετασχηματίζουσας Μάθησης, στην Ανοικτή και Eξ Aποστάσεως Eκπαίδευση, στη χρήση ενεργητικών εκπαιδευτικών τεχνικών, πρακτικών εφαρμογών διδασκαλίας ενηλίκων στις Επιστήμες Υγείας, καθώς και μεθόδων σχεδιασμού, οργάνωσης και αξιολόγησης εκπαιδευτικών δράσεων και προγραμμάτων στην Εκπαίδευση Ενηλίκων.

28 ΜΟΡΙΑΚΗΣ ΒΙΟΛΟΓΙΑΣ ΚΑΙ ΓΕΝΕΤΙΚΗΣ Τεχνολογίες & Βιοτεχνολογικές Εφαρμογές Βιοεπιστημών Μαθήματα και περιγραφή
Τίτλος Μαθήματος Εξάμηνο Θεωρία Ώρες Εργ Ασκήσεις Ώρες Τύπος
ΜΒΓ 513 Μοριακή Βιοτεχνολογία και Διατροφή 7ο 2 0 Επιλογής
Βασικές αρχές Μοριακής Βιοτεχνολογίας και Διατροφής

29 ΝΟΣΗΛΕΥΤΙΚΗΣ Ιατρικό Μαθήματα και περιγραφή
Τίτλος Μαθήματος Εξάμηνο Θεωρία Ώρες Εργ Ασκήσεις Ώρες Τύπος
ΓΝΔ305 Παθολογία ΙΙ Γ 3 0 Υποχρεωτικό
Το μάθημα αναφέρεται στη μελέτη της φύσης των ασθενειών, καθώς και τις αιτίες, εξελίξεις και επιπτώσεις τους.
ΕΝΔ504 Παιδιατρική Ε 3 0 Υποχρεωτικό

Το μάθημα αναφέρεται στη φυσική και αναπτυξιακή αξιολόγηση του παιδιού και στη διάγνωση και θεραπεία παθολογικών παιδιατρικών καταστάσεων.

30 ΝΟΣΗΛΕΥΤΙΚΗΣ Νοσηλευτικό (ΓΝΔ301 Παθολογική Νοσηλευτική I) Μαθήματα και περιγραφή
Τίτλος Μαθήματος Εξάμηνο Θεωρία Ώρες Εργ Ασκήσεις Ώρες Τύπος
ΓΝΔ301 Παθολογική Νοσηλευτική I Γ (3ο) 4 4 Υποχρεωτικό
Το μάθημα επικεντρώνεται στην αξιολόγηση και Νοσηλευτική φροντίδα ασθενών με παθολογικές καταστάσεις, δίνοντας έμφαση στη νοσηλευτική διεργασία και την κριτική σκέψη.​

31 ΝΟΣΗΛΕΥΤΙΚΗΣ Νοσηλευτικό (ΓΝΔ302 Χειρουργική Νοσηλευτική I & ΖΝΔ706-3 Περιεγχειρητική Νοσηλευτική) Μαθήματα και περιγραφή
Τίτλος Μαθήματος Εξάμηνο Θεωρία Ώρες Εργ Ασκήσεις Ώρες Τύπος
ΓΝΔ302 Χειρουργική Νοσηλευτική I Γ (3ο) 4 4 Υποχρεωτικό
Το μάθημα αναφέρεται στη νοσηλευτική φροντίδα των ασθενών κατά την προεγχειρητική, διεγχειρητική και μετεγχειρητική περίοδο.
ΖΝΔ706-3 Περιεγχειρητική Νοσηλευτική Ζ (7ο) 2 0 Επιλογής

Το μάθημα αναφέρεται στη φροντίδα ασθενών πριν, κατά τη διάρκεια και μετά από χειρουργικές επεμβάσεις.

32 ΝΟΣΗΛΕΥΤΙΚΗΣ Παιδιατρική και Κοινοτική Νοσηλευτική Μαθήματα και περιγραφή
Τίτλος Μαθήματος Εξάμηνο Θεωρία Ώρες Εργ Ασκήσεις Ώρες Τύπος
ΕΝΔ501 Παιδιατρική Νοσηλευτική Ε (5ο) 4 6 Υποχρεωτικό
Το μάθημα αναφέρεται στη φροντίδα παιδιατρικών ασθενών, στις φυσικές, αναπτυξιακές και ψυχοκοινωνικές τους ανάγκες, και την αντιμετώπιση χρόνιων και οξέων παθήσεων.

33 ΝΟΣΗΛΕΥΤΙΚΗΣ Νοσηλευτική Μαθήματα και περιγραφή
Τίτλος Μαθήματος Εξάμηνο Θεωρία Ώρες Εργ Ασκήσεις Ώρες Τύπος
AΝΔ101 Εισαγωγή στην Νοσηλευτική Επιστήμη Α (1ο) 4 3 Υποχρεωτικό
Το μάθημα στοχεύει να βοηθήσει τους φοιτητές να κατανοήσουν την νοσηλευτική ως επιστήμη και διαδικασία φροντίδας με επίκεντρο τον άνθρωπο.

34 ΝΟΣΗΛΕΥΤΙΚΗΣ Νοσηλευτικό (ΖΝΔ705 Κλινική Νοσηλευτική ΙΙ) Μαθήματα και περιγραφή
Τίτλος Μαθήματος Εξάμηνο Θεωρία Ώρες Εργ Ασκήσεις Ώρες Τύπος
ΖΝΔ705 Κλινική Νοσηλευτική ΙΙ Ζ (7ο 0 14 Υποχρεωτικό
Το μάθημα στοχεύει στην εφαρμογή της νοσηλευτικής διεργασίας σε πραγματικό κλινικό περιβάλλον, με στόχο την απόκτηση πρακτικών δεξιοτήτων και την παροχή ολοκληρωμένης φροντίδας στους ασθενείς

35 ΓΛΩΣΣΑΣ, ΦΙΛΟΛΟΓΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΠΑΡΕΥΞΕΙΝΙΩΝ ΧΩΡΩΝ Βουλγαρική Γλώσσα και Φιλολογία Μαθήματα και περιγραφή
Τίτλος Μαθήματος Εξάμηνο Θεωρία Ώρες Εργ Ασκήσεις Ώρες Τύπος
ΥΒ19 Βουλγαρική Γλώσσα V 5ο 6 0 «μαθήματα κορμού»/ «υποχρεωτικά μαθήματα»
Ο στόχος του μαθήματος είναι οι φοιτητές να αποκτήσουν την ικανότητα να κατανοούν τις κύριες ιδέες ενός σύνθετου κειμένου, τόσο σε συγκεκριμένα, όσο και σε περισσότερο αφηρημένα θέματα, να συνδιαλέγονται με την απαραίτητη για την επικοινωνία με φυσικούς ομιλητές άνεση και αυθορμητισμό, να παραγάγουν σαφές και λεπτομερές κείμενο πάνω σε ευρύ φάσμα θεμάτων, να μπορούν εκφράσουν άποψη σε ορισμένα ζητήματα, παρουσιάζοντας τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα των διαφόρων επιλογών. Τα γραμματικά φαινόμενα που διδάσκονται κατά το συγκεκριμένο εξάμηνο σπουδών είναι τα εξής: υπερσυντέλικος (σχηματισμός, σημασία, χρήση), γερούνδιο, μέλλοντας στο παρελθόν (σχηματισμός, σημασία, χρήση), ανακεφαλαιωτικές αντωνυμίες, ανακεφαλαιωτικά επιρρήματα, υποθετικοί σύνδεσμοι, απρόσωπες εκφράσεις, επιρρηματικά ουσιαστικά (τύποι, σχηματισμός), μετοχή ενεστώτα, αιτιολογικοί σύνδεσμοι, μετατροπή του ευθύ σε πλάγιο λόγο, παραγωγή σύνθετων λέξεων, παθητική φωνή με αυτοπαθή ρήματα, ρηματικά ουσιαστικά, παραγωγή ρημάτων από επίθετα (συνέχεια), εκφράσεις σκοπού κ.ά.
ΥΒ29 Βουλγαρική Γλώσσα VII 7ο 3 0 «μαθήματα κορμού»/ «υποχρεωτικά μαθήματα»

Κατά τη διάρκεια των προηγούμενων εξαμήνων έχουν διδαχθεί τα γραμματικά και συντακτικά φαινόμενα της βουλγαρικής γλώσσας, ούτως ώστε το γλωσσικό μάθημα στην παρούσα φάση να πραγματοποιείται σε επίπεδο λόγου και όχι γλώσσας, και να επικεντρώνεται προ πάντων στην πρακτική εξάσκηση. Οι φοιτητές κατανοούν με ευκολία σχεδόν όλα όσα ακούν ή διαβάζουν, κάνουν περιλήψεις με βάση πληροφορίες που προέρχονται από διαφορετικές προφορικές ή γραπτές πηγές, ανασυνθέτοντας επιχειρήματα και περιγραφές σε μια συγκροτημένη παρουσίαση, εκφράζονται αυθόρμητα με μεγάλη άνεση και ακρίβεια, διαχωρίζοντας λεπτές σημασιολογικές αποχρώσεις, ακόμα και σε ιδιαίτερα σύνθετες περιστάσεις. Για τους σκοπούς της διδασκαλίας προσφέρονται διάφορα είδη τόσο προσαρμοσμένων, όσο και πρωτότυπων κειμένων. Ως είδη προφορικών κείμενων χρησιμοποιούνται διάλογοι/συνομιλίες, αντιπαράθεση μεταξύ φυσικών ομιλητών, τηλεφωνικές συνδιαλέξεις, δημόσιες συζητήσεις και ανακοινώσεις, διαλέξεις, παρουσιάσεις βιβλίων κ.λπ. Ως γραπτά κείμενα προσφέρονται κείμενα από συσκευασίες προϊόντων, ενημερωτικά φυλλάδια, διαφημίσεις γραπτής, ανακοινώσεις κ.ά. Ο τελικός στόχος του γλωσσικού μαθήματος είναι η απόκτηση αποτελεσματικής ικανότητας γλωσσικής ανταπόκρισης σε ποικίλες περιστάσεις που προκύπτουν από τις πρακτικές συναλλαγές της καθημερινής ζωής.

ΥΒ31 Μεταφραστικά Θέματα μετάφρασης της Βουλγαρικής Γλώσσας 7ο 3 0 «μαθήματα κορμού»/ «υποχρεωτικά μαθήματα»

ΥΒ31 Μεταφραστικά Θέματα μετάφρασης της Βουλγαρικής Γλώσσας

36 ΓΛΩΣΣΑΣ, ΦΙΛΟΛΟΓΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΠΑΡΕΥΞΕΙΝΙΩΝ ΧΩΡΩΝ Ρωσική Γλώσσα και Φιλολογία Μαθήματα και περιγραφή
Τίτλος Μαθήματος Εξάμηνο Θεωρία Ώρες Εργ Ασκήσεις Ώρες Τύπος
ΥΡΣ19 Ρωσική Γλώσσα V 5ο 6 0 «μαθήματα κορμού»/ «υποχρεωτικά μαθήματα»
Στο μάθημα «Ρωσική Γλώσσα V», οι φοιτητές/τριες εισάγονται σε προχωρημένες στρατηγικές κατανόησης προφορικού και γραπτού λόγου μέσω της ενδελεχούς ανάλυσης αυθεντικών και επίκαιρων κειμένων, δομημένων σε εξειδικευμένες θεματικές ενότητες. Η διδακτική προσέγγιση δίνει έμφαση στην ενίσχυση και διεύρυνση του λεξιλογίου, ενώ παράλληλα διδάσκονται σύνθετα γραμματικοσυντακτικά φαινόμενα όπως τα παραθετικά των επιθέτων, οι αναφορικές προτάσεις με τις αναφορικές αντωνυμίες, επιθετικές μετοχές, η σύντομη μορφή των επιθετικών μετοχών παθητικής φωνής, και οι επιρρηματικές μετοχές. Για την ανάπτυξη της επικοινωνιακής τους ικανότητας, οι φοιτητές/τριες εμπλέκονται σε προσομοιώσεις επικοινωνιακών συνθηκών, επιτρέποντάς τους να διερευνήσουν τα προσωπικά τους κίνητρα για τη χρήση της ρωσικής ως ξένης γλώσσας, να ενισχύσουν την αυτοπεποίθησή τους και να καταστούν αποτελεσματικοί στη χρήση του προφορικού και γραπτού λόγου σε διάφορες επικοινωνιακές καταστάσεις. Η διδασκαλία στοχεύει στο μεσαίο επίπεδο γλωσσομάθειας (B1, B1+), επιδιώκοντας την «καλή» χρήση της γλώσσας. Οι θεματικές ενότητες που καλύπτονται περιλαμβάνουν, μεταξύ άλλων, την προσωπικότητα του ανθρώπου, τη σχέση του ανθρώπου με την κοινωνία, ανθρωπιστικά ζητήματα και τον πολιτισμό.
ΥΚΡΣ49 Μεθοδολογία διδασκαλίας της Ρωσικής Γλώσσας 7ο 3 0 «μαθήματα κορμού»/ «υποχρεωτικά μαθήματα»

Το μάθημα εισάγει τους φοιτητές στα σύγχρονα ζητήματα της μεθοδολογίας διδασκαλίας της ρωσικής γλώσσας ως ξένης όπως αυτή εξελίχθηκε τα τελευταία χρόνια. Παρουσιάζονται οι βασικές έννοιες της μεθοδολογίας, οι μέθοδοι διδασκαλίας, τα μοντέλα καθώς και οι αρχές του διδακτικού μαθήματος. Αναλύονται οι τρόποι επιλογής του διδακτικού υλικού, η εφαρμογή τους στα εγχειρίδια, οι διαδικασίες αφομοίωσης της νέας ύλης, τα προγράμματα και οι στόχοι, οι τύποι της γλωσσικής δραστηριότητας, οι ρόλοι του μαθητή και καθηγητή στην αίθουσα. Τα επίπεδα γλωσσομάθειας της ρωσικής γλώσσας συνοδεύονται με τα παραδείγματα επιλογής του υλικού για κάθε επίπεδο και τη συσχέτιση του με τις αντίστοιχες ενότητες όπως ομιλία, ακουστικό, ανάγνωση, γραπτός λόγος, γραμματική και λεξιλόγιο.. Μετά το πέρας του μαθήματος οι φοιτητές /τριες θα είναι σε θέση να κατανοήσουν τους ποικίλους παράγοντες που επηρεάζουν το μάθημα της ξένης γλώσσας, να συνειδητοποιήσουν τις δυνατές αλλά και αδύναμες πλευρές των διαφορετικών μεθόδων διδασκαλίας, θα μπορέσουν να διατυπώσουν μαθησιακούς στόχους, να καταρτίσουν πρόγραμμα, να επιλέξουν μέθοδο ή στοιχεία μεθόδων και να οργανώσουν σωστά ένα μάθημα σύμφωνα με το απαιτούμενο επίπεδο, να φτιάξουν ασκήσεις για την εξάσκηση των δεξιοτήτων του προφορικού και γραπτού λόγου και θα είναι σε θέση να αναπτύξουν τις στρατηγικές κατανόησης και απομνημόνευσης του λεξιλογίου.

ΥΡΣ31 Μεταφραστικά θέματα της Ρωσικής Γλώσσας 7ο 3 0 «μαθήματα κορμού»/ «υποχρεωτικά μαθήματα»

Το μάθημα εισάγει στις βασικές αρχές της θεωρίας της μετάφρασης, ώστε να υποστηριχθεί η πρακτική εξάσκηση των φοιτητών στην απόδοση των ρωσικών κειμένων στα ελληνικά και των ελληνικών στα ρωσικά. Αφού σχηματίσουν μια πρώτη εικόνα για τις διαφορετικού τύπου δυσκολίες που εμφανίζουν διαφορετικές κατηγορίες κειμένων, επιχειρείται μέσα από μεταφραστικές ασκήσεις να αναδειχθεί ο τρόπος επίλυσής τους. Το δεύτερο σκέλος του μαθήματος προϋποθέτει την παρουσίαση των εργασιών με διάφορα μεταφραστικά θέματα (ιστορία, τη γεωγραφία, την οικονομική ζωή, πολιτισμός της Ρωσίας και λπ.) με σχόλια πάνω σε μεταφραστικές τεχνικές. Το υλικό του μαθήματος δομείται πάνω σε έντυπο και ηλεκτρονικό υλικό ποικίλλου περιεχομένου.

37 ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΦΙΛΟΛΟΓΙΑΣ Γλωσσολογία Μαθήματα και περιγραφή
Τίτλος Μαθήματος Εξάμηνο Θεωρία Ώρες Εργ Ασκήσεις Ώρες Τύπος
ΕΕΓΛΩ329 Λεξικογραφία 5ο, 7ο 3 0 Ελεύθερης Επιλογής
Ο σκοπός του μαθήματος είναι να εξοικειώσει τους μαθητές με τους βασικούς τύπους λεξικών και τις πληροφορίες που παρέχουν, όπως ορισμούς, ετυμολογίες, προφορά και παραδείγματα χρήσης. Επιπλέον, στοχεύει στην ανάπτυξη δεξιοτήτων για τη δημιουργία λεξικών, περιλαμβάνοντας τη σύνταξη λημμάτων και την ανάλυση ετυμολογίας. Αναμένεται οι φοιτητές/-τριες να είναι σε θέση να γνωρίζουν την ιστορία και τα διάφορα είδη λεξικών, να κατανοούν τα διάφορα μέρη ενός λεξικού και τις κατάλληλες περιστάσεις χρήσης του, να πραγματοποιούν γρήγορες και ακριβείς αναζητήσεις λέξεων στα λεξικά, να συντάσσουν λήμματα λεξικών και καταγράφουν την ετυμολογία των λημμάτων με ακρίβεια, καθώς και να αναλύουν τη χρήση και τη λειτουργία των λεξικών σε διάφορα γλωσσικά και πολιτισμικά πλαίσια.
ΕΕΓΛΩ363 Ζητήματα ορθογραφίας και σύνταξης της ελληνικής 5ο, 7ο 3 0 Ελεύθερης Επιλογής

Το μάθημα αποσκοπεί στην ευαισθητοποίηση των φοιτητών σχετικά με την επισήμανση και την αποφυγή συνηθισμένων λαθών στη χρήση της Ελληνικής γλώσσας, εστιάζοντας κυρίως στην ορθογραφία και στη σύνταξη. Ταυτόχρονα, στοχεύει στην αντιμετώπιση δυσκολιών που προκύπτουν σε διάφορα επίπεδα χρήσης της γλώσσας. Στο πλαίσιο του μαθήματος, αναλύονται οι διάφορες κατηγορίες γλωσσικών λαθών και η ερμηνεία τους. Επίσης, συζητούνται ζητήματα σχετικά με την ορθή χρήση της γλώσσας, εστιάζοντας στον τόνο, τα σημεία στίξης, τα άρθρα, τα ουσιαστικά, τα επίθετα, τις αντωνυμίες, τα ρήματα, τις μετοχές, τις συντομογραφίες και τα αρκτικόλεξα, καθώς και τη σύνταξη. Αναμένεται οι φοιτητές/-τριες να είναι σε θέση να επισημαίνουν και να διορθώνουν συνήθη λάθη στη χρήση της ελληνικής γλώσσας, να αντιμετωπίζουν δυσκολίες σχετικά με την επιλογή κατάλληλων λέξεων, σύνταξης βάσει συμφραζομένων, να κατανοούν αντίστοιχα λάθη και τις πιθανές αιτίες τους, να σχεδιάζουν ασκήσεις και δραστηριότητες που στοχεύουν στη διδασκαλία της ορθής γλωσσικής χρήσης και στην αποφυγή λαθών, καθώς και να διορθώνουν λάθη στο πλαίσιο γλωσσικής ή φιλολογικής επιμέλειας κειμένων διαφόρων ειδών.

38 ΙΣΤΟΡΙΑΣ & ΕΘΝΟΛΟΓΙΑΣ Εξέλιξη και Φυσική Ανθρωπολογία Μαθήματα και περιγραφή
Τίτλος Μαθήματος Εξάμηνο Θεωρία Ώρες Εργ Ασκήσεις Ώρες Τύπος
55ΕΕ1207 Παλαιογενετική: εφαρμογές στην Ανθρωπολογία Χειμερινό 3 0 Υποχρεωτικό Κατ Επιλογήν Κατεύθυνσης Εθνολογίας
Το μάθημα αποτελεί μία συλλογή επίκαιρων γνώσεων και πρακτικών που αφορούν τις εφαρμογές του αρχαίου DNA (aDNA) στη σύγχρονη φυσική ανθρωπολογία και την αρχαιολογία. Προσφέρει εξειδικευμένες γνώσεις στον τομέα της ανάλυσης του αρχαίου DNA, προετοιμάζοντας τους νέους επιστήμονες για τις σύγχρονες τάσεις της ανθρωπολογικης έρευνας. Παρουσιάζονται πρωτοποριακές μελέτες aDNA για τη γενετική δομή αρχαίων πληθυσμών με την εφαρμογή μεθόδων της μοριακής ανθρωπολογίας και γενετικής. Δίνεται έμφαση στις απαντήσεις που έχει προσφέρει το αρχαίο DNA στα άμεσου ανθρωπολογικού ή αρχαιολογικού ενδιαφέροντος ερωτήματα όπως τη δομή των αρχαίων κοινωνιών, τις μεταναστεύσεις, την εξάπλωση ή εξαφάνιση ανθρώπινων και ζωικών πληθυσμών (παραδείγματα από την παλαιοανθρωπολογία Νεάντερταλ και σύγχρονοι άνθρωποι, προϊστορικές μεταβάσεις Μεσολιθική-Νεολιθική μετάβαση, μετάβαση στην Εποχή Χαλκού). Δίνεται έμφαση στην εξέλιξη των ασθενειών και πανδημιών π.χ. πανούκλα βάσει της μελέτης μικροβιακών γονιδιωμάτων, διατροφικών δυσανεξιών π.χ λακτόζη, γλουτένη και συγκρίνονται τα δεδομένα με ιστορικά στοιχεία από τις πηγές και άλλες σύγχρονες μεθόδους ανάλυσης (σταθερά ισότοπα). Γίνεται παρουσίαση ενδεικτικών μεθόδων στο Εργαστήριο. Στόχος είναι η εξοικείωση με το επιστημονικό πεδίο της παλαιογενετικής αρχαιογενετικής, όσον αφορά την μεθοδολογία, το υλικό μελέτης, τις εφαρμογές στη σύγχρονη ιατρική, ιατροδικαστική και γενικά στις βιοεπιστήμες αλλά και στις ανθρωπιστικές επιστήμες (αρχαιολογία και ιστορία, ιστορία της ιατρικής, δημογραφία).
55ΕΥΕ1 Η Ιστορία της ανθρώπινης διατροφής μέσω αναλυτικών και εφαρμοσμένων μεθόδων της Βιολογικής Ανθρωπολογίας Χειμερινό 3 0 Υποχρεωτικό Κατ Επιλογήν Κατεύθυνσης Εθνολογίας

Το μάθημα προσφέρει μια εκτενή και ολοκληρωμένη προσέγγιση για την εξέλιξη της ανθρώπινης διατροφής, ξεκινώντας από τις πρώιμες ανθρώπινες κοινότητες και φτάνοντας έως τις σύγχρονες κοινωνίες. Χρησιμοποιώντας δεδομένα και τεχνικές από τον τομέα της Βιολογικής Ανθρωπολογίας, το μάθημα στοχεύει στην κατανόηση των διατροφικών πρακτικών και των μεταβολών που έχουν σημειωθεί διαχρονικά, καθώς και στην εξέταση των βιολογικών και πολιτιστικών παραγόντων που τις έχουν επηρεάσει. Το μάθημα καλύπτει τις βασικές αρχές και έννοιες της διατροφής για την υγεία και την εξέλιξη του ανθρώπινου οργανισμού. Δίνεται έμφαση σε όλο το εύρος των αναλυτικών μεθόδων που χρησιμοποιούνται στην Βιολογική Ανθρωπολογία για την ανασύσταση της διατροφής, όπως η ανάλυση σταθερών ισοτόπων σε κολλαγόνο οστών και δοντιών και η πρωτεομική και γενετική ανάλυση σε υπολείματα οδοντικής πέτρας. Παρουσιάζονται οι βασικές αρχές, οι τεχνικές ανάλυσης και οι εφαρμογές των μεθόδων αυτών με παραδείγματα ερευνητικών μελετών στον ελλαδικό χώρο και τον κόσμο. Διερευνώνται οι βιολογικές, κοινωνικές και πολιτιστικές επιπτώσεις της διατροφής από την βρεφική και παιδική ηλικία, συμπεριλαμβανομένου του διαστήματος του θηλασμού και του απογαλακτισμού, έως την ενήλικη ζωή σε αρχαία άτομα. Δίνεται έμφαση στην ταφονομία, την αλλοίωση και τη διατήρηση σκελετικών δειγμάτων, με έμφαση στους παράγοντες που επηρεάζουν αυτές τις διεργασίες και τις σύγχρονες μεθόδους επιλογής και ανάλυσης. Προσφέρονται γνώσεις και πρακτική εμπειρία στο εργαστήριο για την δειγματοληψία και επεξεργασία δειγμάτων καθώς με αναλυτικά πρωτόκολλα. Αναλύονται διεξοδικά οι στατιστικές μέθοδοι για την ανασύσταση της παλαιοδιατροφής, εργαλεία και τεχνικές οπτικοποίησης δεδομένων, βασικές αρχές ελέγχου υποθέσεων και προηγμένες τεχνικές σύνθετων μοντέλων ανάλυσης για την ερμηνεία παλαιοδιατροφικών δεδομένων. Εξετάζονται τα διατροφικά δεδομένα, που προκύπτουν από αναλυτικές και στατιστικές μεθόσους, σε σχέση με αρχαιολογικά ευρήματα, με στόχο την κατανόηση των συμπερασμάτων που προκύπτουν για την ανθρώπινη ιστορία και τον πολιτισμό.

39 ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ Management & εταιρική απόδοση εφοδιαστικής αλυσίδας Μαθήματα και περιγραφή
Τίτλος Μαθήματος Εξάμηνο Θεωρία Ώρες Εργ Ασκήσεις Ώρες Τύπος
ΝΚ53 Οικονομική και management των μεταφορών και των υποδομών 5ο 4 Υποχρεωτικό
"Το μάθημα εισάγει τον φοιτητή στον χώρο σε θέματα Δικτυακής Οικονομίας και της εφαρμοσμένης οικονομίας στο χώρο των μεταφορών, της εφοδιαστικής αλυσίδας και των συνδεόμενων κλάδων της οικονομίας όπως είναι του τουρισμού, της ενέργειας και της διαχείρισης κρίσιμων υποδομών. Με συστηματική ανάπτυξη της θεωρίας και παρουσίασης σχετικών υποδειγμάτων αποτυπώνονται τα κύρια στοιχεία επιχειρησιακού management με έμφαση στις εταιρίες μεταφορών, διανομής, logistics που υποστηρίζουν την εφοδιαστική αλυσίδα σε τομείς του εμπορίου, τουρισμού, ενέργειας και πληθώρα βιομηχανικών κλάδων. Οι φοιτητές με την ολοκλήρωση του μαθήματος θα είναι σε θέση να: - Γνωρίζουν τις βασικές αρχές και μεθοδολογίες τιμολόγησης υπηρεσιών και προϊόντων με βάση το κόστος μεταφοράς και διανομής. - Αξιολογούν τις προσδοκίες για την υλοποίηση επιχειρησιακού σχεδίου που περιλαμβάνει επενδύσεις σε υποδομές και πάγια - Διαμορφώνουν επιχειρησιακές μεταβλητές ανάπτυξης και χωροθέτησης δραστηριοτήτων με βάση το κοινωνικο-οικονομικό περιβάλλον καθώς και τη δομή, την λειτουργία, τον ανταγωνισμό και το θεσμικό πλαίσιο στον τομέα των μεταφορών και των συστημάτων διανομής. - Υπολογίζουν, παραμετροποιούν, αξιολογούν και παρουσιάζουν αναλύσεις στη βάση ειδικών οικονομικών εννοιών που εφαρμόζονται στις χερσαίες, θαλάσσιες, αεροπορικές και συνδυασμένες μεταφορές, όπως Ανταγωνισμός-Συμπληρωματικότητα, Ρύθμιση-Απελευθέρωση, Δημόσιο-Ιδιωτικό, Μόχλευση κεφαλαίων – χρηματοδότηση επενδύσεων, Κυκλικότητα-Αντικυκλικότητα της Ζήτησης, Φορολόγηση-Επιδότηση, Αξία χρόνου-Υπηρεσιών, Συναρτήσεις Χρησιμότητας- Ζήτησης, Μέθοδοι αποτίμησης επενδύσεων παγίων-Υποδομών, Διαχείριση παγίων, Αποτίμηση παραμέτρων διαχείρισης-διοίκησης, Κόστος ατυχημάτων-Ζωής. - Διερευνούν θέματα προσφοράς και ζήτησης, κόστους αποθήκευσης και διανομής με μεθόδους και τεχνικές της οικονομικής των μεταφορών στη βάση της θεωρίας μάνατζμεντ, ποσοτικών μεθόδων αποτίμησης της απόδοσης, στατιστικής ανάλυσης, επιχειρησιακής έρευνας, οικονομετρίας, μακροοικονομίας και μικροοικονομίας. - Αναλύουν θέματα γενικευμένου κόστους, ελαστικότητας της τιμής, τιμολογιακής πολιτικής και αξιολόγησης επενδύσεων σε υποδομές και δίκτυα με έμφαση στις μεταφορές και τα δίκτυα διανομής. - Προσδιορίζουν την απόδοση τόσο στο πεδίο των μεταφορικών εταιριών όσο και των επενδύσεων Δημόσιου και Ιδιωτικού χαρακτήρα σε κρίσιμες υποδομές με εφαρμογές από τον ελληνικό και διεθνή χώρο (Μελέτες βιωσιμότητας-σκοπιμότητας) - Προσδιορισμό των παραμέτρων σχεδιασμού για τη χρήση νέων τεχνολογιών στις μεταφορές, την εφοδιαστική αλυσίδα και τα δίκτυα διανομής. - Κατανόηση βασικών αρχών και πλαισίου ρύθμισης της αγοράς στους τομείς μεταφορών, ενέργειας και τις αλληλεξαρτώμενες με αυτές δραστηριότητες Βασικές αρχές για την αποτίμηση σχεδίων επενδύσεων σε πάγια και υποδομές"
ΝΕ78 Διοίκηση ολικής ποιότητας 7ο 4 Επιλογής

"Το μάθημα εισάγει τον φοιτητή σε θέματα αποτίμησης, παρακολούθησης και εφαρμογής διαδικασιών για την αποδοτική, αποτελεσματική και ποιοτική διοικητική στο χώρο των επιχειρήσεων, οργανισμών και επιχειρησιακών μονάδων. Με συστηματική ανάπτυξη της σχετικής θεωρίας και παρουσίασης σχετικών υποδειγμάτων αποτυπώνονται τα κύρια στοιχεία επιχειρησιακού management με έμφαση σε θέματα ολικής ποιότητας, παρακολούθησης των εσωτερικών διαδικασιών και της αποδοτικής εφαρμογής τους. Η ανάπτυξη της ύλης του μαθήματος περιλαμβάνει: • Την πρακτική διάσταση της Διοίκησης Ολικής Ποιότητας. • Τις κύριες έννοιες και πρακτικές του ελέγχου ποιότητας και των προτύπων διασφάλισης ποιότητας. • Τις βασικές αρχές διαχείρισης των φυσικών πόρων και βελτιστοποίησης των όρων εκμετάλλευσής τους • Τις σύγχρονες επιχειρησιακές μεθόδους αντιμετώπισης της τυποποίησης και προτυποποίησης διαδικασιών στο χώρο των επιχειρήσεων και οργανισμών. Τα γνωστικά αντικείμενα που εντάσσονται στην ύλη του μαθήματος είναι: • Διοίκηση Ολικής Ποιότητας • Έλεγχος Ποιότητας και πρότυπα Διασφάλισης Ποιότητας • Στρατηγικές Διοίκησης και Αναδιοργάνωσης Επιχειρήσεων και Οργανισμών "

40 ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ Οικονομική Μαθήματα και περιγραφή
Τίτλος Μαθήματος Εξάμηνο Θεωρία Ώρες Εργ Ασκήσεις Ώρες Τύπος
ΝΕ76 Αγορές Κεφαλαίου 7ο 4 Επιλογής
" Μετά το τέλος του μαθήματος οι φοιτητές θα είναι σε θέση να • Κατανοούν τις βασικές έννοιες των επενδύσεων • Κατανοούν τη λειτουργία των αγορών κεφαλαίου • Υπολογίζουν την παρούσα και μελλοντική αξία σειρών πληρωμών • Αξιολογούν επενδύσεις με τη χρήση των μεθόδων της ΚΠΑ και του ΕΒΑ • Χρησιμοποιούν τη μέθοδο αποτίμησης μερισμάτων • Γνωρίζουν πως να χρησιμοποιούν τους αριθμοδείκτες της αγοράς P E, P BV • Αντιλαμβάνονται τον υπολογισμό και χρήση των χρηματοοικονομικών αριθμοδεικτών • Εφαρμόζουν τα παραπάνω στις εξαγορές και συγχωνεύσεις επιχειρήσεων • Κατανοούν τις αρχές εταιρικής διακυβέρνησης • Εφαρμόζουν τη θεμελιώδη ανάλυση για επιλογή αξιόγραφων • Εφαρμόζουν την τεχνική ανάλυση για επιλογή αξιόγραφων."
ΝΕ73 Συμπεριφορική Οικονομική 7ο 4 Επιλογής

"• Απόκτηση σαφήνειας σχετικά με τις ψυχολογικές προκαταλήψεις ή ευρετικές μεθόδους που μπορούν να επηρεάσουν τη λήψη αποφάσεων - τη δική σας και των άλλων ανθρώπων. • Εκτιμήστε τον αντίκτυπο του κινδύνου, των κοινωνικών και χρονικών προτιμήσεων των ανθρώπων, του ατελούς αυτοελέγχου και της αποστροφής απώλειας στην οικονομική συζήτηση και τα αποτελέσματα των τελευταίων 10 ετών. • Γρήγορη κατανόηση της συμπεριφορικής χρηματοοικονομικής για να κατανοήσετε καλύτερα τις ανωμαλίες της αγοράς. • Αποσυσκευάστε και αξιολογήστε τις νέες ρυθμιστικές λύσεις που προτείνονται από τους οικονομολόγους της συμπεριφοράς και πώς σχετίζονται με εσάς και την επιχείρησή σας. • Να κατανοήσετε καλύτερα τις επιλογές και τις συμπεριφορές των πελατών για να βελτιώσετε τη δική σας λήψη αποφάσεων. • Αναπτύξτε εσωτερική εμπειρογνωμοσύνη και πραγματική γνώση γύρω από τον τρόπο με τον οποίο η συμπεριφορική οικονομία μπορεί να εφαρμοστεί στο πραγματικό πλαίσιο για την επίτευξη επιχειρηματικών αποτελεσμάτων. • Επενδύστε στη διευρυμένη τεχνογνωσία των βασικών υπευθύνων λήψης αποφάσεων και εξασφαλίστε ότι το ανταγωνιστικό σας μέλλον βρίσκεται σε ασφαλή χέρια. • Αποκτήστε πρόσβαση στην έρευνα και την εμπειρογνωμοσύνη διακεκριμένων επιστημόνων του πεδίου. • Αξιοποιήστε ένα ευρύ φάσμα προοπτικών από μια ομάδα ανώτερων στελεχών και υπευθύνων λήψης αποφάσεων από ένα ευρύ φάσμα βιομηχανιών, τομέων και γεωγραφικών περιοχών."

41 ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ Κοινωνική Παιδαγωγική Φύλο και Δια Βίου Μάθηση Μαθήματα και περιγραφή
Τίτλος Μαθήματος Εξάμηνο Θεωρία Ώρες Εργ Ασκήσεις Ώρες Τύπος
Γ11-2019 Κοινωνική Παιδαγωγική και Kοινωνικοπολιτισμική Εμψύχωση (ΠΔΕ) 3ο 3 0 Επιλογής
"Το μάθημα αποτελεί εισαγωγή στη θεωρία και τη μεθοδολογία της Κοινωνικής Παιδαγωγικής και της Κοινωνικο-πολιτισμικής εμψύχωσης. Πρόκειται για δύο αυτόνομους κλάδους της Παιδαγωγικής που συγκλίνουν με την Κοινωνική εργασία και έχουν τις ρίζες τους στην Κεντρική Ευρώπη (Γερμανία και Γαλλία). Η Κοινωνική Παιδαγωγική αναπτύχθηκε για την αντιμετώπιση των κοινωνικών και οικονομικών αδιεξόδων στην Κεντρική Ευρώπη και ιδιαίτερα τη Γερμανία κατά τον 18ο αιώνα, σε μια περίοδο ταχύτατων κοινωνικών μεταβολών μετά τη μαζική αστικοποίηση που ακολούθησε την Βιομηχανική επανάσταση. Σήμερα η Κοινωνική Παιδαγωγική ως επιστημονικό πεδίο βρίσκεται σε διαδικασία αναδιαμόρφωσης της σχέσης της με τη Γενική Παιδαγωγική και τις Ανθρωπιστικές και τις Κοινωνικές Επιστήμες διευρύνοντας το πεδίο εφαρμογής της και πέραν του χώρου του σχολείου και της τυπικής εκπαίδευσης, στον ευρύτερο κοινωνικό χώρο, στην κοινότητα και τη δια βίου μάθηση. Έχει ως αντικείμενο την ανάπτυξη πρωτίστως προληπτικών αλλά και παρεμβατικών δράσεων στο χώρο της εκπαίδευσης, αλλά και γενικότερα σε κοινωνικές δομές, και έχει να επιδείξει διεθνώς έναν σημαντικό ρόλο στην αναμόρφωση των εκπαιδευτικών και των κοινωνικών συστημάτων Περίγραμμα μαθήματος: 1.Εισαγωγή στην Κοινωνική Παιδαγωγική 2.Ιστορία της Παιδαγωγικής και της Κοινωνικής Παιδαγωγικής 3.Γενικές Αρχές της Παιδαγωγικής και οι κυριότεροι εκπρόσωποί της 4.Η Κοινωνική Παιδαγωγική στην Ευρώπη – Ιστορική εξέλιξη και Ανάπτυξη (Γερμανία, Γαλλία, Ρωσία, Νορβηγία, Σουηδία, Δανία, Αγγλία, Ιταλία, Πορτογαλία, Ισπανία, Ελλαδα) 5.Η Κοινωνική Παιδαγωγική και η Κοινωνικο-πολιτισμική Εμψυχωση στη Γαλλία και τη Γερμανία. 6.Θεωρητικές διαστάσεις και ευρύτητα της Κοινωνικής Παιδαγωγικής 7.Αρχές και Αξίες της Κοινωνικής Παιδαγωγικής 8.Η μεθοδολογία παρέμβασης και η έρευνα στην Κοινωνική Παιδαγωγική 9.Η σημασία της κοινωνικο-πολιτισμικής εμψύχωσης στην ένταξη ετεροτήτων, την προώθηση της κοινωνικής δικαιοσύνης και των δικαιωμάτων των παιδιών και των γυναικών 10.Σχεδιάζοντας δράσεις κοινωνικοπολιτισμικής εμψύχωσης με παιδιά, εφήβους και ενηλίκους 11.Ερευνητικές εφαρμογές στην Κοινωνική Παιδαγωγική 12.Παιχνίδια ρόλων (Role playing) και μικροδιδασκαλίες κοινωνικής παιδαγωγικής και δια βίου μάθησης 13.Παιχνίδια ρόλων (Role playing) και υποδειγματική υλοποίηση ομαδοκεντρικών διδασκαλιών και δράσεων κοινωνικοπολιτισμικής εμψύχωσης με τη χρήση της τέχνης. "

42 ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ Πληροφορική Μαθήματα και περιγραφή
Τίτλος Μαθήματος Εξάμηνο Θεωρία Ώρες Εργ Ασκήσεις Ώρες Τύπος
Ζ8-2019 Πληροφορική ΙΙ 7ο 3 0 Επιλογής
"Το μάθημα εστιάζει στην εξοικείωση των φοιτητών με βασικές έννοιες και εφαρμογές της Κοινωνίας της Πληροφορίας (ΚτΠ), να εντοπίσει τα βασικά προβλήματα που συνδέονται με τη νέα αυτή επιχειρηματική, οικονομική και κοινωνική πραγματικότητα. Συνεπώς, ξεκινά από μία σύντομη ιστορική αναδρομή σε κάποιες κριτικές στιγμές της ανάπτυξης και εξέλιξης της τεχνολογίας. Κατόπιν εξετάζεται η επιρροή της τεχνολογίας στην καριέρα, την ανάπτυξη και εξέλιξη σε όλους τους τομείς της ζωής σε ατομικό, κοινωνικό και Παγκόσμιο επίπεδο. Συζητούνται τα πλεονεκτήματα των τεχνολογικών εφαρμογών και τα εμπόδια στην ανάπτυξή τους, καθώς και οι προκλήσεις και οι κίνδυνοι που δημιουργούνται, μέσω του ηλεκτρονικού εγκλήματος. Το μάθημα δεν προϋποθέτει – αν και διευκολύνεται από – τη γνώση χειρισμού Η/Υ. Θεματικές ενότητες Ιστορία της πληροφορικής - κυβερνητικής, από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα / Τεχνητή νοημοσύνη / Κοινωνία και πολιτική της ανάπτυξης της πληροφορικής Κοινωνία της Πληροφορίας / Σημασία των υπηρεσιών και της Πληροφορίας / Τηλεπικοινωνιακά δίκτυα / Διαδίκτυο / Βασικές εφαρμογές Ηλεκτρονικό εμπόριο / Εμπλεκόμενοι φορείς / Τεχνική υποδομή / Οφέλη και περιορισμοί Ένταξη του ατόμου στην ΚτΠ / Οικονομική ένταξη / Πολιτική ένταξη / Μεταφορά γνώσης / Ανάδειξη μειονοτήτων / Εξασφάλιση της ισότητας Βελτίωση της ζωής μέσω των ηλεκτρονικών εφαρμογών στην ιατρική, στην εκπαίδευση, στο περιβάλλον, την καριέρα, στο σπίτι, στην εφαρμογή του νόμου, στην καθημερινότητα Χρήση του διαδικτύου: Εκμετάλλευση των πόρων του Web / Το διαδίκτυο και πώς λειτουργεί /Επικοινωνία και συνεργασία στο web /Ψυχαγωγία στο web / Προσπέλαση και περιήγηση στο web / Αποτελεσματική αναζήτηση / Ιστολόγια / Εμπορικές συναλλαγές στο διαδίκτυο: Ηλεκτρονικό εμπόριο Κοινωνικά δίκτυα και ο ρόλος στην εξέλιξη των σχέσεων και των συμπεριφορών / Επικοινωνία και ηλεκτρονική αλληλογραφία Θέματα που σχετίζονται με την τεχνολογία και την ηθική, όπως δικαιώματα πνευματικής ιδιοκτησίας, προστασία προσωπικών δεδομένων, ηλεκτρονικό εμπόριο, ελευθερία του λόγου, κατάχρηση υπολογιστών /Ανάλυση της έννοιας της ηθικής συμπεριφοράς / Ζητήματα ηθική και τεχνολογία Έγκλημα στο διαδίκτυο και κλοπή ταυτότητας / Ιοί υπολογιστών, είδη, τρόποι μόλυνσης, αίτια ύπαρξης, συμπτώματα / Αποτροπή μολύνσεων και προστασία από ιούς / Hackers και οι τρόποι δράσης τους Προστασία των προσωπικών δεδομένων στην Ευρωπαϊκή Ένωση και στην Ελλάδα Προστασία του ατόμου ως καταναλωτή κατά τις ηλεκτρονικές συναλλαγές Ηλεκτρονικό έγκλημα / Κυριότερες μορφές / Θέματα δικαιοδοσίας και καταστολής Βασικές νομοθετικές πρωτοβουλίες για την επίλυση των προβλημάτων και την προώθηση της ΚτΠ/ Οδηγία για την ηλεκτρονική υπογραφή / Οδηγία για το ηλεκτρονικό εμπόριο / Οδηγίες για την προστασία του Copyright στα προγράμματα Η/Υ και για τις βάσεις δεδομένων Διασφάλιση του συστήματος: προστασία των ψηφιακών δεδομένων και του συστήματος. διαχείριση διαδικτυακών ενοχλήσεων / Κακόβουλο λογισμικό / Λογισμικά προστασίας / Τείχος προστασίας και περιορισμός πρόσβασης σε διαδικτυακούς τόπους / Αντίγραφα ασφαλείας ψηφιακών δεδομένων Βασικά προβλήματα της ΚτΠ για το άτομο και τεχνικές λύσεις / Χρήση προσωπικών δεδομένων / Παράνομο και βλαβερό περιεχόμενο / Παραπλανητικό περιεχόμενο / Ασφάλεια των συναλλαγών / Ζητήματα απόδειξης / Κρυπτογραφία /Ολοκληρωμένες πλατφόρμες συναλλαγών"

43 ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ Ηθική και Δεοντολογία Κοινωνικής Εργασίας - Δίκτυα Κοινωνικής Προστασίας Μαθήματα και περιγραφή
Τίτλος Μαθήματος Εξάμηνο Θεωρία Ώρες Εργ Ασκήσεις Ώρες Τύπος
Γ6-2019 Δίκτυα Κοινωνικής Προστασίας και Κοινωνική Εργασία με Αναπηρία και Τρίτη Ηλικία 3ο 3 0 Επιλογής
"To μάθημα εστιάζει στην Κοινωνική εργασία με ευάλωτες κοινωνικές ομάδες όπως τα άτομα με αναπηρία και τα ηλικιωμένα άτομα. Εξετάζει παράλληλα ζητήματα που αφορούν στο φύλο και την πολιτισμική ετερότητα ( π.χ. γυναίκες μειονοτικές με αναπηρία). Μελετάει την αναπηρία και την Τρίτη ηλικία μέσα από το ιατρικό και το κοινωνικό μοντέλο. Συζητάει για το αναπηρικό κίνημα και αναλύει ζητήματα που αφορούν προκαταλήψεις, στερεότυπα και κοινωνικό ρατσισμό ( ageism and disablism) H ειδική αγωγή και το σχολείο για όλους είναι κεντρικά ζητήματα όπως και η Κοινωνική εργασία στην εκπαίδευση, Η μετάβαση στην ενηλικη ζωή. Οι σχέσεις στην οικογένεια, η ενδυνάμωση και η συνηγορία καθώς και η κοινωνική ένταξη μέσω της εργασίας αφορούν επιμέρους ζητήματα προς μελέτη. Περιεχόμενο 1. Αναπηρία Ιατρικό και κοινωνικό μοντέλο. Αναπηρικό κίνημα Αυτοεκπροσώπηση, Εκπροσώπηση Συνηγορία και Δικαιώματα 2. Κοινωνική εργασία με ευάλωτες ομάδες 3. Μαθησιακές δυσκολίες και παιδιά με ειδικές ανάγκες 4. Κινητική αναπηρία 5. Αυτισμός 6. Κωφοι, Μια διαφορετική πολιτισμική ταυτότητα 7. Περιορισμοί όρασης 8. Κοινωνική εργασία στην ειδική αγωγή και τη γενική εκπαίδευση 9. Μελέτες περίπτωσης 10. Τρίτη Ηλικία 11. Προγράμματα και Δικτυα προστασίας 12. Κοινωνικός Ρατσισμός ( Disablism and Ageism) Στερεότυπα και προκαταλήψεις 13. Η έννοια της φροντίδας και οι φροντιστές"
Ε7-2019 Ηθική και Δεοντολογία στην Πρακτική της Κοινωνικής Εργασίας 5ο 3 0 Επιλογής

Η Ηθική και Δεοντολογία στην Πρακτική της Κοινωνικής Εργασίας συνιστά μια περιεχτική διαδικασία αποτίμησης των ατομικών, κοινωνικών και πολιτισμικών χαρακτηριστικών των απευθυνόμενων, και του εξελικτικού χαρακτήρα των γεγονότων και συνθηκών ζωής τα οποία έχουν ασκήσει/ασκούν επίδραση στην κοινωνική λειτουργικότητα τους, περιλαμβανομένου του τρόπου με τον οποίο οι ίδιοι ορίζουν, αξιολογούν και αποδίδουν νόημα στους παράγοντες που σχετίζονται με αυτά τα γεγονότα, ή τις συνθήκες ζωής τους. Κοινωνικές ανισότητες, φτώχια, εκτοπισμοί, ανάγκες, κίνδυνοι, πόροι, ευκαιρίες, ικανότητες προσαρμογής, ανθεκτικότητα, ταυτότητα, ασφάλεια, πολιτισμικά πρότυπα, στίγμα, διακρίσεις είναι μερικές από τις παραμέτρους που συνεκτιμώνται. Στόχος του μαθήματος είναι η εξέταση των θεωριών που τεκμηριώνουν την επιλογή της μεθόδου και των τεχνικών με τις οποίες ο/η Kοινωνικός/ή Λειτουργός (ΚΛ) συνεισφέρει στις πολύσημες διεργασίες που συμβαίνουν κατά τη διαγνωστική εκτίμηση των καταστάσεων ζωής και των ψυχοκοινωνικών αναγκών και προβλημάτων τα οποία απασχολούν την πρακτική της κοινωνικής εργασίας στη σύγχρονη κοινωνική πραγματικότητα. Εστιάζει στη σημασία της στάσης και της εμπλοκής του ΚΛ, πως επιδρά – υποκινεί στην εμπλοκή των συμβαλλόμενων, και στη διαμόρφωση της επαγγελματικής σχέσης, ποιές τεχνικές επιλέγει και ποιες οι αποδόσεις τους για τους χρήστες των κοινωνικών υπηρεσιών.

44 ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ Κοινωνική Πολιτική- Κοινωνικό Κράτος Μαθήματα και περιγραφή
Τίτλος Μαθήματος Εξάμηνο Θεωρία Ώρες Εργ Ασκήσεις Ώρες Τύπος
71 Κοινωνιολογία της Εκπαίδευσης ΧΕΙΜΕΡΙΝΟ 3 0 Επιλογής
Το μάθημα περιλαμβάνει τις βασικές έννοιες της επιστήμης της Κοινωνιολογίας της Εκπαίδευσης, όπως ο θεσμός, οι έκδηλες και άδηλες λειτουργίες του θεσμού της εκπαίδευσης κ.α. Προσεγγίζει με αναλυτικό και ταυτόχρονα κριτικό τρόπο κοινωνικές αξίες που χαρακτηρίζουν σύγχρονα εκπαιδευτικά συστήματα, όπως για παράδειγμα την αρχή της ισότητας στην εκπαίδευση. Παρουσιάζει τις κυριότερες σύγχρονες θεωρητικές προσεγγίσεις: λειτουργική, μαρξιστική, ερμηνευτική προσέγγιση και τις σημαντικότερες συνδυαστικές προσεγγίσεις και τα κύρια χαρακτηριστικά μιας διδακτικής παρέμβασης που μπορεί να διευκολύνει την προσέγγιση βασικών εννοιών της Κοινωνιολογίας της Εκπαίδευσης . Αναλύει τις διαδικασίες σχεδιασμού, επιλογής μεθοδολογικών εργαλείων και πραγματοποίησης έρευνας με μακροκοινωνιολογική ή μικροκοινωνιολογική προσέγγιση. Τέλος, περιγράφει τον ρόλο του εκπαιδευτικού στην ανάπτυξη της επιστημονικής σκέψης από τους μαθητές και στην ανάπτυξη σχέσεων συνεργασίας με τις κοινωνικές ομάδες των συναδέλφων, των οικογενειών των μαθητών, και των εκπροσώπων εκπαιδευτικών, κοινοτικών και κρατικών φορέων.
79 Διεθνής Κοινωνική Πολιτική ΧΕΙΜΕΡΙΝΟ 3 0 Επιλογής

H διεθνής κοινωνική πολιτική αποτελεί αντικείμενο διερεύνησης του κοινωνικού κράτους σε διεθνές ή υπερεθνικό επίπεδο. Με άλλα λόγια, υπερβαίνει τα όρια μελέτης του κοινωνικού κράτους και των σχέσεων βασικών φορέων δράσης (stakeholders) σε εθνικό επίπεδο. Με ένα υψηλό επίπεδο αφαίρεσης εξετάζει τον αντίκτυπο της παγκοσμιοποίησης στα εθνικά συστήματα κοινωνικής προστασίας. Η διερεύνηση αυτή περιλαμβάνει την επίδραση που ασκούν υπερεθνικοί οργανισμοί, όπως το ΔΝΤ και η Παγκόσμια Τράπεζα, στην αποδυνάμωση ή την ενδυνάμωση εθνικών κοινωνικών πολιτικών. Στο επίκεντρο τίθενται οι βασικοί μηχανισμοί του κοινωνικού κράτους (ρύθμιση, αναδιανομή, παροχή) και πως αυτοί διαμορφώνονται σε υπερεθνικό επίπεδο από τις δυνάμεις της παγκοσμιοποίησης, της κλιματικής αλλαγής, της αναδιάρθρωσης των σχέσεων μεταξύ κεφαλαίου και εργασίας, κλπ. Συνολικά, η διεθνής κοινωνική πολιτική συνθέτει το πεδίο δράσης των εμπλεκόμενων φορέων στη χάραξη, εφαρμογή και αξιολόγηση της κοινωνικής πολιτικής σε διεθνές ή υπερεθνικό επίπεδο.

45 ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ Οικονομικά της Κοινωνικής Πολιτικής και ΜΚΟ Μαθήματα και περιγραφή
Τίτλος Μαθήματος Εξάμηνο Θεωρία Ώρες Εργ Ασκήσεις Ώρες Τύπος
81 Πολιτικές Κοινωνικής Ασφάλειας ΧΕΙΜΕΡΙΝΟ 3 0 Επιλογής
Σκοπός του μαθήματος είναι η απόκτηση επαρκούς γνώσης και η εμβάθυνση στην κατανόησητου γνωστικού υποβάθρου της κοινωνικής ασφάλειας. Αρχικά μελετάται η έννοια της κοινωνικής ασφάλειας σε σχέση με την έννοια της κοινωνικής προστασίας. Πραγματοποιείται μία επισκόπηση των βασικών τομέων της κοινωνικής ασφάλειας, των πολιτικών κοινωνικής ασφάλισης, απασχόλησης, υγείας και υγειονομικής φροντίδας, κοινωνικής πρόνοιας, των πολιτικών προς την οικογένεια και τα παιδιά, για την αναπηρία, για την καταπολέμηση του κοινωνικού αποκλεισμού και των πολιτικών στέγασης. Τέλος, αναπτύσσεται ο χαρακτήρας των συστημάτων κοινωνικής ασφάλειας στην Ευρώπη και μια ενιαία τυπολογία των μοντέλων κοινωνικής ασφάλειας στην Ευρώπη.
30 Πολιτική Οικονομία ΧΕΙΜΕΡΙΝΟ 3 0 Επιλογής

Σκοπός του μαθήματος είναι η εισαγωγή και η συζήτηση στην προβληματική της πολιτικής οικονομίας. Το μάθημα, μετά από τη σχετική εισαγωγή στις έννοιες και τις μεθοδολογικές προσεγγίσεις των θεματικών που θα το απασχολήσουν, επικεντρώνεται στη συζήτηση της προβληματικής που αφορά στη σχέση της πολιτικής οικονομίας, με την ανάπτυξη και λειτουργία των θεσμών και των μηχανισμών που επιδρούν στην οργάνωση και λειτουργία του οικονομικού συστήματος και της οικονομικής ζωής στο πλαίσιο του Καπιταλισμού. Ιδιαίτερη έμφαση θα δοθεί στην ανάλυση των βασικών ρευμάτων που επηρέασαν την οικονομική επιστήμη, όπως και στην ανάλυση των βασικών εννοιών της Μικροοικονομίας και της Μακροοικονομίας. Με την ολοκλήρωση του μαθήματος οι φοιτητές/φοιτήτριες θα πρέπει να είναι σε θέση να μπορούν να κατανοήσουν τη συσχέτιση της πολιτικής οικονομίας με την ανάπτυξη και λειτουργία του Καπιταλισμού, να γνωρίζουν τα βασικά θεωρητικά ρεύματα που διαμόρφωσαν την πολιτική οικονομία

46 ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΕΠΙΣΤΗΜΗΣ Ελληνική και Παγκόσμια Ιστορία Μαθήματα και περιγραφή
Τίτλος Μαθήματος Εξάμηνο Θεωρία Ώρες Εργ Ασκήσεις Ώρες Τύπος
Α5.2023 Νεότερη και Σύγχρονη Ευρωπαϊκή και Παγκόσμια Ιστορία 1ο ΧΕΙΜΕΡΙΝΟ 3 0 Υποχρεωτικό
Με το παρόν μάθημα θα επιχειρηθεί η εισαγωγή των φοιτητών και των φοιτητριών σε βασικά γεγονότα και διαδικασίες της ευρωπαϊκής & παγκόσμιας ιστορίας ξεκινώντας από το 1789, μέχρι και το τέλος του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου. Το μάθημα θα εκκινήσει με την επισήμανση των πολιτικών, ιδεολογικών, θεσμικών και κοινωνικών επιδράσεων της Γαλλικής Επανάστασης, καθώς και με την καταγραφή των κύριων διαστάσεων της βιομηχανικής επανάστασης όπως επίσης και των επιδράσεων τις εκβιομηχάνισης στις δυτικές κοινωνίες. Στη συνέχεια, έμφαση θα δοθεί στην άνοδο του εθνικισμού και τη δημιουργία των εθνικών κρατών, στο σχηματισμό του πολιτικού φιλελευθερισμού και στην ανάπτυξη του νέου καπιταλισμού στα τέλη 19ου αιώνα με τη συνακόλουθη ανάπτυξη του ιμπεριαλισμού. Ιδιαίτερη αναφορά θα γίνει στην ανάπτυξη του εργατικού κινήματος και στην εξέλιξη του σοσιαλιστικού πολιτικού κινήματος. Σε ό,τι αφορά τον 20ο αιώνα, θα αναδειχθούν τα αίτια ξεσπάσματος του Πρώτου Παγκοσμίου Πολέμου και οι επιπτώσεις του στις κοινωνίες της μεσοπολεμικής Ευρώπης. Θα συζητηθεί η πίεση που άσκησε ο δεξιός αυταρχισμός σε όλες του τις εκφάνσεις (φασισμός, ναζισμός κ.ο.κ.) στις δημοκρατίες του Μεσοπολέμου, καθώς και η πρόκληση που εξέφρασε απέναντι στον καπιταλισμό το σοβιετικό πείραμα. Το μάθημα θα ολοκληρωθεί με την ανάλυση των αιτίων του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου, αλλά και των κληρονομιών του στη μεταπολεμική περίοδο.
Δ4.2019 Ιστορία Ελληνικού Κράτους 3ο ΧΕΙΜΕΡΙΝΟ 3 0 Υποχρεωτικό

"Το μάθημα συνιστά μια εισαγωγή στη νεότερη και σύγχρονη ελληνική ιστορία από την ίδρυση του νεοελληνικού κράτους (1830) ως την είσοδο της χώρας στην Οικονομική και Νομισματική Ένωση (αρχές δεκαετίας του 2000). Σκοπό έχει τόσο τη συγκρότηση του κράτους από την αντιβασιλεία στη μοναρχία του Όθωνα στη συνταγματική μοναρχία (1844) και τη βασιλευόμενη δημοκρατία (1864). Προς τούτο εξετάζονται η γεωπολιτική θέση της χώρας και το κομματικό φαινόμενο, ενώ στη συνέχεια στο επίκεντρο τίθενται τα βήματα ανάπτυξης, εκσυγχρονισμού-εκβιομηχάνισης και η πορεία του κράτους ως την επιβολή του Διεθνούς Οικονομικού Ελέγχου (ΔΟΕ) και τον «ατυχή» ελληνοτουρκικό πόλεμο (1897). Στη μετάβαση από τον 19ο, τον «εθνικό αιώνα» στον 20ο, τον «κοινωνικό αιώνα», υπό το πρίσμα της Μεγάλης Ιδέας και των νέων ιδεολογικών ρευμάτων (σοσιαλισμός) αναλύονται οι πολιτικές και πολεμικές συγκρούσεις και σταθμοί (Βαλκανικοί Πόλεμοι, Α’ Παγκόσμιος Πόλεμος, Διχασμός, Μικρασιατική Καταστροφή, Β’ Παγκόσμιος Πόλεμος, Εμφύλιος Πόλεμος, Δικτατορία των Συνταγματαρχών, Μεταπολίτευση, είσοδος της χώρας στην ΕΟΚ-Ε.Ε και ΟΝΕ, ελληνοτουρκικές σχέσεις και κρίσεις) στη σύγχρονη πορεία του ελληνικού κράτους. "

47 ΝΟΜΙΚΗΣ Εγκληματολογικές Επιστήμες Μαθήματα και περιγραφή
Τίτλος Μαθήματος Εξάμηνο Θεωρία Ώρες Εργ Ασκήσεις Ώρες Τύπος
402ΕΓ12 Σωφρονιστική Γ΄ (3o) 3 Υποχρεωτικό κατ’ επιλογήν
Η Σωφρονιστική επιστήμη ερευνά, μελετά και επιδιώκει την βελτίωση της οργάνωσης και λειτουργίας του σωφρονιστικού συστήματος, ως επιμέρους τμήματος του ευρύτερου μηχανισμού της ποινικής δικαιοσύνης. Αντικείμενο της Σωφρονιστικής αποτελεί όλο το φάσμα της έκτισης των ποινών και των μέτρων ασφαλείας που έχουν επιβληθεί ως απάντηση στο έγκλημα. Ειδικότερα κατά την διδασκαλία του μαθήματος εξετάζονται οι εξής βασικές θεματικές ενότητες: Α) Σωφρονιστική επιστήμη και σωφρονιστικό δίκαιο Β) Διαχωρισμός σωφρονιστικών συστημάτων Γ) Επιστημολογία της φυλακής Δ) Δίκαιο σωφρονιστικού προσωπικού Ε) Διακρίσεις κρατουμένων και καταστημάτων κράτησης ΣΤ) Όργανα άσκησης σωφρονιστικής πολιτικής και Συμβούλια εντός των Καταστημάτων Κράτησης Ζ) Διεθνείς κανόνες μεταχείρισης κρατουμένων Η) Επικοινωνία κρατουμένων με το ευρύτερο κοινωνικό περιβάλλον Θ) Εργασία κρατουμένων Ι) Εναλλακτικά μέτρα έκτισης της ποινής ΙΑ) Πειθαρχικό δίκαιο κρατουμένων ΙΒ) Μεταγωγές κρατουμένων ΙΓ) Έκτιση μέτρων ασφαλείας

48 ΝΟΜΙΚΗΣ Θεωρία του Δικαίου Μαθήματα και περιγραφή
Τίτλος Μαθήματος Εξάμηνο Θεωρία Ώρες Εργ Ασκήσεις Ώρες Τύπος
402ΥΑ6 Μεθοδολογία του Δικαίου Α΄ (1o) 6 Υποχρεωτικό
"1. Εισαγωγή στην προβληματική της μεθοδολογίας του δικαίου – Ορισμοί, διασαφήσεις, διακρίσεις, βασικά προβλήματα. 2. Η νομική πρόταση 3. Ο δικανικός συλλογισμός και το πρόβλημα της υπαγωγής 4. Η προβληματική των αόριστων νομικών εννοιών, των αξιολογικών εννοιών και των γενικών ρητρών 5. Οι κατ’ ιδίαν μέθοδοι ερμηνείας - Βασικές διακρίσεις - Η σχέση μεταξύ των πλειόνων μεθόδων 6. Γραμματική ερμηνεία 7. Ιστορική ερμηνεία – διακρίσεις 8. Συστηματική ερμηνεία 9. Τελολογική ερμηνεία 10. Λογική ερμηνεία11. Η αναλογία 12. Οριακές περιπτώσεις – συσχετισμός και αλληλεπίδραση μεταξύ των διαφόρων ερμηνευτικών μεθόδων. 13. Νομολογιακές εφαρμογές των ανωτέρω – Κατανόηση του δικανικού συλλογισμού – Εφαρμογή των μεθόδων ερμηνείας από τα δικαστήρια – Σχολιασμός κριτική (νομολογιακές εφαρμογές αναλύονται πάντως και στο πλαίσιο όλων των προηγούμενων ενοτήτων). "

49 ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ Τεχνική Οικονομική Μαθήματα και περιγραφή
Τίτλος Μαθήματος Εξάμηνο Θεωρία Ώρες Εργ Ασκήσεις Ώρες Τύπος
15ΕΥ5Ν Τεχνική Οικονομική 5ο 2 2 Κορμού Υποχρεωτικό
"Αναλύονται χρηματοοικονομικές συναρτήσεις. Παρουσιάζονται οι αρχές της τεχνικής οικονομικής και της αξιολόγησης επενδύσεων με διάφορους δείκτες (NPV, IRR, BCR, PBP). Οικονομική αξιολόγηση επενδύσεων . Ανάλυση ευαισθησίας. Εκτίμηση αποσβέσεων. Αρχές χρονικού προγραμματισμού έργων. Γίνονται παραδείγματα κοστολόγησης έργων σύμφωνα με τα άρθρα δημοπράτησης δημοσίων έργων. (Θεωρία δύο (2) ώρες, Εργαστήριο δύο (2) ώρες)."
ΑΠΠ Αξιολόγηση Περιβαλλοντικών Προτιμήσεων 9o 2 1 Επιλογής ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ Ι: ΑΤΜΟΣΦΑΙΡΑ, ΕΝΕΡΓΕΙΑ ΚΑΙ ΚΛΙΜΑΤΙΚΗ ΑΛΛΑΓΗ

"Αναλύεται συνολικά η τεχνική ποιοτικών ερευνών. Κατασκευή και κωδικοποίηση ερωτηματολογίων. Τεχνικές συμπλήρωσης ερωτηματολογίων (προσωπική συνέντευξη και διαδικτυακή συμπλήρωση). Συλλογή και επεξεργασία ηλεκτρονικών περιβαλλοντικών δεδομένων. Στατιστική επεξεργασία στοιχείων που προκύπτουν από έρευνες με ερωτηματολόγια. Παρουσίαση ευρημάτων ερευνών. Θεωρία δύο (2) ώρες, Εργαστήριο μία (1) ώρα)."

50 ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ Τηλεπισκόπηση και Χημικές Διεργασίες στην Ατμόσφαιρα Μαθήματα και περιγραφή
Τίτλος Μαθήματος Εξάμηνο Θεωρία Ώρες Εργ Ασκήσεις Ώρες Τύπος
ΕΦΤΗΛ Εφαρμοσμένη Τηλεπισκόπιση 9o 0 3 Επιλογής ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ Ι: ΑΤΜΟΣΦΑΙΡΑ, ΕΝΕΡΓΕΙΑ ΚΑΙ ΚΛΙΜΑΤΙΚΗ ΑΛΛΑΓΗ
"Δορυφoρικές πλατφόρμες περιβαλλοντικής παρακολούθησης κ Τρόποι επεξεργασίας δεδομένων τηλεπισκόπησης, Πύλες ανάκτησης δεδομένων τηλεπισκόπησης και προγράμματα επεξεργασίας δεδομένων τηλεπισκόπησης. Εφαρμογές τηλεπισκόπησης στη μελέτη της ατμόσφαιρας, τα Καιρικά φαινόμενα και την πρόγνωση καιρού, τη μελέτη του κλίματος και την κλιματική αλλαγή, τη μελέτη της βλάστησης και της αλλαγής της χρήσης γης, Εφαρμογές τηλεπισκόπησης και ΑΠΕ, Εφαρμογές τηλεπισκόπησης στη μελέτη και αντιμετώπιση φυσικών καταστροφών, στα τεχνικά έργα, την ασφάλεια και τη δημόσια υγεία. (Εργαστήριο τρεις (3) ώρες)."

51 ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ Διαχείριση Στερεών Αποβλήτων Μαθήματα και περιγραφή
Τίτλος Μαθήματος Εξάμηνο Θεωρία Ώρες Εργ Ασκήσεις Ώρες Τύπος
ΕΣΕΑ Έλεγχος Συστημάτων Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων από τη Σκοπιά της Κυκλικής Οικονομίας 9o 3 Επιλογής ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ ΙΙ: ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΕΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΝΕΡΟΥ ΚΑΙ ΕΔΑΦΟΥΣ – ΒΙΩΣΙΜΟ ΑΣΤΙΚΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
"Κυκλική οικονομία στη διαχείριση στερεών αποβλήτων (ΔΣΑ). Αρχές-Παραδείγματα. Αρχές 3-4R Κατάσταση της διαχείρισης αστικών στερεών αποβλήτων παγκοσμίως – Τάσεις και πρακτικές Κριτήρια end of waste στην ανακύκλωση απορριμμάτων και βέλτιστες πρακτικές Μεθοδολογίες και προγράμματα πρόληψης παραγωγής στερεών αποβλήτων στον κόσμο. Σχεδιασμός συστημάτων επαναχρησιμοποίησης και ανακύκλωσης αστικών απορριμμάτων (ΑΣΑ) – Διεθνείς πρακτικές. Αρχές IPCC στη διαχείριση στερεών αποβλήτων – Τάσεις στις αέριες εκπομπές Πολιτικές και μέτρα: Διαχείριση στερεών αποβλήτων και κλιματική αλλαγή Ενσωμάτωση οικονομικών κινήτρων και φόρων στη διαχείριση απορριμμάτων – Παγκόσμιες πρακτικές Ανάλυση κύκλου ζωής στη ΔΣΑ – Βασικές αρχές Ανάλυση κύκλου ζωής στη ΔΣΑ –Eφαρμογή σχετικού λογισμικού Διαχείριση πλαστικών απορριμμάτων – Βιοπλαστικά, βιοαποδομήσιμα πλαστικά, μικροπλαστικά Ποιότητα και ασφάλεια εδαφοβελτιωτικών από απορρίμματα ή υπολείμματα Μοντέρνα συστήματα διαχείρισης τέφρας και καθαρισμού απαερίων από μονάδες καύσης απορριμμάτων (Θεωρία τρεις (3) ώρες)."

52 ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ Ψηφιακές Αναπαραστάσεις Μαθήματα και περιγραφή
Τίτλος Μαθήματος Εξάμηνο Θεωρία Ώρες Εργ Ασκήσεις Ώρες Τύπος
Α06ΥΠ Ψηφιακές Αναπαραστάσεις Ι 1ο 2 2 Υποχρεωτικό
"2 ώρες θεωρία / 2 ώρες εργαστηριακή άσκηση Η χρήση υπολογιστών και πολυμέσων δεν έκανε απλώς τη διαδικασία του αρχιτεκτονικού σχεδιασμού ταχύτερη και ευκολότερη, αλλά έδωσε και νέους τρόπους αναπαράστασης του αρχιτεκτονικού έργου. Για να μπορέσουν οι αρχιτεκτονικές αναπαραστάσεις να εμβαθύνουν σε πληρέστερες περιγραφές του χώρου αλλά και να κάνουν το αρχιτεκτονικό έργο ελκυστικότερο και ανταγωνιστικότερο χρειάζεται η γνώση και επιστράτευση περισσότερων εργαλείων από τα συμβατικά αναπαραστατικά εργαλεία του αρχιτέκτονα. Οι ηλεκτρονικοί υπολογιστές και τα πολυμέσα, δίνουν πλέον μια μεγάλη γκάμα τέτοιων υλικών και εργαλείων και στην παρουσίαση και εμβάθυνση σε αυτά στοχεύει το συγκεκριμένο μάθημα. Τα ψηφιακά εργαλεία έχουν προσφέρει τα τελευταία χρόνια πλήθος αναπαραστατικών και σχεδιαστικών εργαλείων, δίνοντας τη δυνατότητα στους αρχιτέκτονες να σχεδιάσουν και να αναπαραστήσουν μορφές με αυξημένη πολυπλοκότητα, τις οποίες τα συμβατικά σχεδιαστικά μέσα αδυνατούν να αποτυπώσουν. Οι νέες αυτές σχεδιαστικές δυνατότητες που προσφέρουν οι νέες τεχνολογίες βοηθούν αντίστοιχα και στη μορφολογική απελευθέρωση της φαντασίας των αρχιτεκτόνων. Σκοπός του μαθήματος αυτού είναι να προσφερθούν εκείνα τα εργαλεία που θα βοηθήσουν τους φοιτητές να αναπτύξουν τις σχεδιαστικές αλλά και συνθετικές τους δεξιότητες χωρίς όμως να ακολουθούν άκριτα τις μορφολογικές δυνατότητες που τους προσφέρονται. Η συσχέτιση μορφών με λειτουργίες, νοηματικό περιεχόμενο, χωρική εμπειρία, αφηγηματική διάσταση του χώρου, είναι μερικά από τα ζητούμενα των φοιτητικών εργασιών του εξαμήνου."

53 ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ & ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ Τεχνολογία Υλικών Μαθήματα και περιγραφή
Τίτλος Μαθήματος Εξάμηνο Θεωρία Ώρες Εργ Ασκήσεις Ώρες Τύπος
Γ3Υ Τεχνολογία Υλικών Ι ΧΕΙΜΕΡΙΝΟ 3 1 Υποχρεωτικό
"Περίθλαση ακτινών Χ κυβικές δομές των υλικών, τα διαγράμματα και οι μετασχηματισμοί φάσεων. Το μάθημα καθώς εισάγει βασικές έννοιες καιμεθόδους εφαρμογών τεχνολογίας, σχετίζεται με μια σειρά άλλων μαθημάτων, όπωςΣυστήματα Βιομηχανικών Διεργασιών, Τεχνολογία Παραγωγής, Θερμοδυναμική, Μηχανική ΙΙ (Αντοχή Υλικών), Ρευστοδυναμική,Μετάδοση Θερμότητας, καιΗλεκτρονική, τα οποίαβοηθούν το φοιτητή αφενός να κατανοήσει τόσο τις διεργασίες όσο και τις τεχνικές που χρησιμοποιούνται στην βιομηχανία αλλά και να συνδέσει τις γνώσεις που έχει λάβει από διαφορετικά γνωστικά αντικείμενα ώστε να αποκτήσει μια σφαιρική αντίληψη των νεότερων τεχνολογιών που είναι διαθέσιμες στους μηχανικούς σήμερα. Σκοπός του μαθήματος Με την επιτυχή ολοκλήρωση του μαθήματος ο φοιτητής / τρια θα: • Αναγνωρίζει την ατομική δομή, τις ηλεκτρονικές διαμορφώσεις των ατόμων και τον περιοδικό πίνακα και τους διάφορους τύπους κυρίων • και δευτερευόντων ατομικώνδεσμών που συγκρατούν τα άτομα μαζί και σχηματίζουν ένα στερεό. • Γνωρίζει τις έννοιες κρυσταλλικότητας και μη κρυσταλλικότητας, την δομή των υλικών, τις διαφορετικές διαμορφώσεις που υιοθετούν τα άτομα στα στερεά. • Είναι σε θέση να περιγράφει και αναλύει τις κύριες κρυσταλλικές δομές των μετάλλων και των κεραμικών . • Επιλύειμια κρυσταλλική δομή με τεχνικές περίθλασης ακτίνων Χ • Υπολογίζει τον αριθμό κενών θέσεων ενός υλικού σε κάποια θερμοκρασία. • Αναγνωρίζει και θα περιγράφει τα διαφορετικά είδη ατελειών. • Είναι σε θέση να υπολογίζει, σε ένα μεταλλικό κράμα, τις % κατά βάρος και % ατομική σύσταση για κάθε στοιχείο. • Είναι σε θέση να υπολογίζει το μέγεθος των κόκκων με την μέθοδο των τομών . • Επιλύει προβλήματαδιάχυσης σταθερής και μη σταθερής κατάστασης. • Προσδιορίζει το μέτρο ελαστικότητας , την τάση διαρροής την αντοχή στον εφελκυσμό από ένα διάγραμμα τάσης – παραμόρφωσης. . • Είναι σε θέση να αναγνωρίζει τις διαφορετικές φάσεις σε ισόμορφα και ευτηκτικά διαγράμματα φάσεων • Εντοπίζει τις θερμοκρασίες και τις συστάσεις των όλων των φάσεων μετασχηματισμού σε δυαδικό διάγραμμα φάσεων. • Μπορεί να προσδιορίζει τις διαφορετικές φάσεις του Fe-Fe3C. • Απόκτηση πρακτικής εμπειρίας (hands on experience) σε τεχνικές περίθλασης ακτίνων Χ σε περιβάλλον εργαστηρίου. • Ατομικές εργασίες προσομοίωσης ιδιοτήτων υλικών στα πλαίσια εργαστηριακών ασκήσεων."

54 ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ & ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ Οικονομική και Λογιστική Μαθήματα και περιγραφή
Τίτλος Μαθήματος Εξάμηνο Θεωρία Ώρες Εργ Ασκήσεις Ώρες Τύπος
Η06 Χρηματοοικονομική Διοίκηση ΧΕΙΜΕΡΙΝΟ 3 0 Επιλογής
"Στο πλαίσιο της χρηματοοικονομικής διοίκησης παρουσιάζονται αναλυτικές προσεγγίσεις που αποσκοπούν στην υποστήριξη επιχειρηματικών αποφάσεων και παρουσιάζονται εκτενώς τα χρησιμοποιούμενα εργαλεία για την προσέγγιση χρηματοοικονομικών και επενδυτικών αποφάσεων. Στόχος του μαθήματος είναι η εξοικείωση των φοιτητών με θέματα όπως: α/ η διαχρονική αξία του χρήματος β/ η ανάλυση χρηματοοικονομικών καταστάσεων, γ/ η πρόβλεψη χρηματοδοτικών αναγκών, δ/ η εξισορρόπηση κινδύνου/απόδοσης, ε/ η διοίκηση των περιουσιακών στοιχείων της επιχείρησης στ/ η ανάλυση επενδυτικών αποφάσεων. Σκοπός του μαθήματος Σκοπός του μαθήματος είναι η εξοικείωση των φοιτητών με θέματα όπως: • η διαχρονική αξία του χρήματος, • η ανάλυση χρηματοοικονομικών καταστάσεων, • η πρόβλεψη χρηματοδοτικών αναγκών, • η εξισορρόπηση κινδύνου/απόδοσης, • η διοίκηση των περιουσιακών στοιχείων της επιχείρησης, • η ανάλυση επενδυτικών αποφάσεων. Μετά την επιτυχή ολοκλήρωση του μαθήματος οι φοιτητές θα είναι σε θέση: • Να γνωρίζουν τη λειτουργία και τον σκοπό της χρηματοοικονομικής διοίκησης, καθώς και την έννοια του κινδύνου (risk). • Να αξιολογούν τις επενδύσεις σε συνθήκες αβεβαιότητας με την εφαρμογή της προσαρμογής του προεξοφλητικού επιτοκίου στον κίνδυνο. • Να μελετούν την κεφαλαιακή διάρθρωση των επιχειρήσεων και τους παράγοντες που την επηρεάζουν. • Να αξιολογούν τα συστήματα και τα μοντέλα μερισματικής πολιτικής. • Να χρησιμοποιούν την ανάλυση των αριθμοδεικτών για την αξιολόγηση των επιχειρήσεων."

55 ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ Μαθηματικά και Αλγόριθμοι Μαθήματα και περιγραφή
Τίτλος Μαθήματος Εξάμηνο Θεωρία Ώρες Εργ Ασκήσεις Ώρες Τύπος
303ΕΥΥΚ Εφαρμοσμένα Μαθηματικά 3ο 3 Υποχρεωτικό Κορμού
"Μιγαδικοί αριθμοί και συναρτήσεις Διαφορικές Εξισώσεις Περιοδικά σήματα και Σειρές Fourier Μετασχηματισμός Fourier Μετασχηματισμός Laplace Μετασχηματισμός z Μοντελοποίηση συστημάτων"

56 ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ Λειτουργικά Συστήματα και Νέφη Μαθήματα και περιγραφή
Τίτλος Μαθήματος Εξάμηνο Θεωρία Ώρες Εργ Ασκήσεις Ώρες Τύπος
304ΕΥΥΚ Λειτουργικά Συστήματα 3ο 4 Υποχρεωτικό Κορμού
"Δομές Λειτουργικών Συστημάτων Διεργασίες (Η έννοια της διεργασίας, Χρονοπρογραμματισμός διεργασιών, διαδιεργασιακή επικοινωνία, Συστήματα Client-Server) Νήματα (Μοντέλα Πολυνημάτωσης, Βιβλιοθήκες Νημάτων) Χρονοπραμματισμός ΚΜΕ (Κριτήρια Χρονοπρογραμματισμού, Αλγόριθμοι Χρονοπρογραμματισμού, Χρονοπρογραμματισμός Πολλαπλών Επεξεργαστών, Χρονοπρογραμματισμός Νημάτων, Παραδείγματα Λειτουργικών Συστημάτων, Αξιολόγηση Αλγορίθμων). Συγχρονισμός Διεργασιών (Το πρόβλημα του κρίσιμου τμήματος, Υλικό Συγχρονισμού, Semaphores, Κλασικά Προβλήματα Συγχρονισμού, Monitors, Παραδείγματα Συγχρονισμού, Deadlocks) Διαχείριση Μνήμης (Swapping, Paging, Segmentation, Virtual Memory, Παραδείγματα από πραγματικά λειτουργικά συστήματα) Διαχείριση Χώρου Μόνιμης Αποθήκευσης (Η έννοια του αρχείου, Μέθοδοι Πρόσβασης, Δομή Καταλόγου, Προσάρτηση Συστήματος Αρχείων, Διαμοιρασμός Αρχείων, Προστασία) Λειτουργικά Συστήματα Πραγματικού Χρόνου – Υλοποίηση Λειτουργικών Συστημάτων Πραγματικού Χρόνου – Μελέτη Περίπτωσης (Real-Time Linux) Εικονικές Μηχανές (Virtual Machines) – Μελέτη Περίπτωσης (Java Virtual Machine) Συστήματα Πολλαπλών Επεξεργαστών Μελέτη Περίπτωσης – Η σχεδίαση και υλοποίηση του Λειτουργικού Συστήματος Windows (XP, Vista, Windows 7, 8 και 10) Μελέτη Περίπτωσης – Η σχεδίαση και υλοποίηση του Λειτουργικού Συστήματος Linux."

57 ΦΥΣΙΚΗΣ Θεωρητική Μηχανική Μαθήματα και περιγραφή
Τίτλος Μαθήματος Εξάμηνο Θεωρία Ώρες Εργ Ασκήσεις Ώρες Τύπος
Υ501 Θεωρητική Μηχανική Ι 5ο 3 0 Υποχρεωτικό
"Νευτώνεια Μηχανική. Κίνηση σε αδρανειακό και μη αδρανειακό σύστημα αναφοράς. Αναλυτική Μηχανική: ∆εσμοί της κίνησης και αντιδράσεις – βαθμοί ελευθερίας. Ταξινόμηση μηχανικών συστημάτων. Αρχή των δυνατών έργων. Αρχή του D Alembert και Εξισώσεις Lagrange .Εφαρμογές: εύρεση εξισώσεων κίνησης και διατηρήσιμων ποσοτήτων (ολοκληρώματα) με τη μέθοδο του Lagrange Αναλυτική Μέθοδος του Hamilton: Συνάρτηση Hamilton, κανονικές εξισώσεις, χώρος φάσεων και ολοκληρώματα κίνησης. Εφαρμογές. H Αρχή της Ελάχιστης ∆ράσης: Αρχή του Hamilton και αξιωματική θεμελίωση της Μηχανικής. Φυσική σημασία της ΑΕ∆ και σχέση της με άλλα πεδία της Φυσικής."

58 ΦΥΣΙΚΗΣ Κβαντομηχανική Μαθήματα και περιγραφή
Τίτλος Μαθήματος Εξάμηνο Θεωρία Ώρες Εργ Ασκήσεις Ώρες Τύπος
"Υ504 Κβαντομηχανική Ι" 5ο 4 0 Υποχρεωτικό
"Κυματοσωματιδιακός δυϊσμός φωτός και ύλης. Η στατιστική ερμηνεία της εξίσωσης Schroedinger. Αρχή της αβεβαιότητας. Διανυσματικός χώρος. Γραμμικοί τελεστές. Άλγεβρα των κβαντομηχανικών τελεστών. Συμβολισμός του Dirac . Απλά κβαντικά συστήματα.Τρισδιάστατα προβλήματα: Κβάντωση σωματιδίου σε κουτί. Κεντρικά δυναμικά, άτομο υδρογόνου."
"Υ705 Κβαντομηχανική ΙΙ" 7ο 3 0 Υποχρεωτικό

Ερμιτιανοί Τελεστές. Μοναδιαίοι Τελεστές. Τελεστές Θέσης Ορμής Στροφορμής. Τελεστης Χρονικής Εξέλιξης. Τελεστές τροχιακής στροφορμής. Ιδιοτιμές - ιδιοσυναρτήσεις Στροφορμής. Πείραμα Stern-Gerlach. Ερμηνεία. Ανάγκη Εισαγωγής του Spin. Κατασκευή κυματοσυναρτήσεων Πρόσθεση στροφορμών. Ταυτοτικά σωματίδια. Αρχή Pauli. Αρχές του περιοδικού πίνακα.

59 ΦΥΣΙΚΗΣ Αστρονομία Μαθήματα και περιγραφή
Τίτλος Μαθήματος Εξάμηνο Θεωρία Ώρες Εργ Ασκήσεις Ώρες Τύπος
"Υ703 Αστρονομία - Αστροφυσική" 7ο 4 0 Υποχρεωτικό
Βασικές έννοιες αστρονομίας - Συστήματα συντεταγμένων και Χρόνος Εκλειπτική . Κινήσεις Πλανητών. Νόμοι Κepler .Δορυφόροι. Κομήτες.. Αποστάσεις αστέρων Αστρικά μεγέθη .Θερμοκρασία αστέρων . Σχηματισμός και ένταση φασματικών γραμμών - Φάσματα και φασματική ταξινόμηση αστέρων . Ήλιος .Βασικές έννοιες αστρικής εξέλιξης και των τελικών σταδίων των αστέρων . Διπλοί αστέρες . Μεταβλητοί αστέρες. Εξέλιξη γαλαξιών. Κοσμολογία
Υ301 Διαφορικές Εξισώσεις 3ο 5 0 Υποχρεωτικό

i) Εισαγωγικές Έννοιες στις Διαφορικές Εξισώσεις (Δ.Ε) , Λύσεις μιας Διαφορικής Εξίσωσης, Ολοκληρωτικές καμπύλες, Θεωρήματα ύπαρξης λύσεων. ii) Διαφορικές Εξισώσεις 1ης τάξης, Ορθογώνιες τροχιές, Εφαρμογές των Διαφορικών Εξισώσεων 1η τάξης. iii) Ειδικές περιπτώσεις ΔΕ ανώτερης τάξης. Γραμμικές Ομογενείς Διαφορικές Εξισώσεις 2ης τάξης, Κριτήριο Wronski, Γραμμική ανεξαρτησία των λύσεων, Ομογενείς και μη Ομογενείς Διαφορικές Εξισώσεις ανώτερης τάξης, μέθοδοι προσδιορισμού συντελεστών , μέθοδος Lagrange. iv) Γραμμικές ΔΕ με σταθερούς συντελεστές. Ο μετασχηματισμός Laplace και οι εφαρμογές του στις Γραμμικές Διαφορικές Εξισώσεις με σταθερούς συντελεστές. v) Γραµµικές διαφορικές εξισώσεις µε µεταβλητούς συντελεστές: Η µέθοδος των δυναµοσειρών. Από την σειρά Taylor στη σειρά Frobenius. Παραδείγµατα. Συνήθη Υποχρεω τικό και οµοιόµορφα σηµεία. vi) Γραμμικά συστήματα με σταθερούς συντελεστές Η μέθοδος της απαλοιφής και η µέθοδος της εκθετικής αντικατάστασης. vii) Βασικές έννοιες μη γραμμικών συστημάτων Διαφορικών Εξισώσεων. viii) Γραμμικές ΔΕ 1ης τάξης με μερικές παραγώγους. ix) Γραμμικές ΔΕ ανώτερης τάξης με μερικές παραγώγους και σταθερούς συντελεστές. x) Εφαρμογές Διαφορικών Εξισώσεων σε προβλήματα Μηχανικής, Ηλεκτρισμού, Κβαντομηχανικής, Κυματικής και Πεδίων. xi) Η ευστάθεια των λύσεων των διαφορικών συστημάτων. Κρίσιμα σημεία xii) Eξισώσεις διαφορών xiii) Η Λογιστική καμπύλη και η μετάβαση στο Χάος

60 ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΗΣ ΕΠΙΣΤΗΜΗΣ ΚΑΙ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ Μαθηματικά και Επιχειρησιακή Έρευνα Μαθήματα και περιγραφή
Τίτλος Μαθήματος Εξάμηνο Θεωρία Ώρες Εργ Ασκήσεις Ώρες Τύπος
1Κ3015 Ποσοτικές μέθοδοι στην οικονομία και διοίκηση ΙΙ 3ο 4 0 Υποχρεωτικό
Βασικές έννοιες της Στατιστικής Συμπερασματολογίας και Μοντελοποίησης για να τις χρησιμοποιήσουν σε προβλήματα της Διοίκησης, της Οικονομίας και της Τεχνολογίας. Μέρος του μαθήματος παρουσιάζει μια εισαγωγή στις βασικές έννοιες της στατιστικής προκειμένου να οδηγήσει ομαλά στην κατανόηση των μεθόδων της Ανάλυσης Παλινδρόμησης που χρησιμοποιούνται ευρέως στην Οικονομία και τη Διοίκηση. Αυτές είναι Εκτιμητική: μέθοδος ελαχίστων τετραγώνων, μέθοδος μεγίστης πιθανοφάνειας, εκτιμητές κατά Bayes. Έλεγχοι στατιστικών υποθέσεων: βασικές έννοιες και παραδείγματα Απλή γραμμική παλινδρόμηση. Εφαρμογές του απλού γραμμικού υποδείγματος σε προβλήματα της οικονομικής και διοικητικής επιστήμης. Ανάλυση διακύμανσης: βασικές έννοιες και εφαρμογές μη τη χρήση εξειδικευμένου στατιστικού λογισμικού. Πολλαπλή γραμμική παλινδρόμηση: εκτίμηση, θέματα πολυσυγγραμικότητας, εφαρμογές με τη χρήση του εξειδικευμένου στατιστικού λογισμικού.

61 ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΗΣ ΕΠΙΣΤΗΜΗΣ ΚΑΙ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ Τεχνολογία και Λογισμικό Υπολογιστών Μαθήματα και περιγραφή
Τίτλος Μαθήματος Εξάμηνο Θεωρία Ώρες Εργ Ασκήσεις Ώρες Τύπος
1T7049 Τεχνολογία Λογισμικού στην Πράξη 7ο 4 Υποχρεωτικό Κατεύθυνσης
Το μάθημα στοχεύει σε μια πιο πρακτική αντιμετώπιση των θεωριών και των μεθόδων που διδάχθηκαν οι φοιτητές στα μαθήματα «Ανάλυση και Σχεδιασμός Πληροφοριακών Συστημάτων» και «Ανάπτυξη και Αρχιτεκτονικές Πληροφοριακών Συστημάτων». Επιπλέον θίγονται ζητήματα που αντιμετωπίζουν οι μηχανικοί λογισμικού σε δραστηριότητες του κύκλου ζωής λογισμικού που έπονται της φάσης της ανάπτυξης λογισμικού. Δίνονται τα εφόδια στους φοιτητές ούτως ώστε να μπορούν να μελετήσουν, να κατανοήσουν και να αξιολογήσουν τις μονάδες λογισμικού που απαρτίζουν ένα σύστημα σε λειτουργία (κώδικας, δομή, αρχιτεκτονική).

62 ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΗΣ ΕΠΙΣΤΗΜΗΣ ΚΑΙ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ Διοίκηση Επιχειρήσεων Μαθήματα και περιγραφή
Τίτλος Μαθήματος Εξάμηνο Θεωρία Ώρες Εργ Ασκήσεις Ώρες Τύπος
1Δ7043 Οργανωσιακή μάθηση και διαχείριση γνώσης 7ο 4 0 Υποχρεωτικό Κατεύθυνσης
Το περιεχόμενο του μαθήματος περιλαμβάνει τα θέματα:• Η επιστημολογία της γνώσης.• Εισαγωγή σε βασικές έννοιες (ορισμός διαχείριση γνώσης, επιχειρήσεις έντασης γνώσης, εργαζόμενοι γνώσης.)• Μάθηση και διαχείριση γνώσης.• Καινοτομία και διαδικασίες γνώσης.• Απομάθηση, απώλεια γνώσης και προστασία γνώσης.• Τεχνολογίες πληροφορίας και επικοινωνίας και διαχείριση γνώσης.• Επίδραση κοινωνικών παραγόντων και παραγόντων κουλτούρας στην παρακίνηση των εργαζομένων να συμμετέχουν σε πρωτοβουλίες διαχείρισης γνώσης.• Κοινότητες πρακτικής. • Ετερογενείς συνεργασίες.• Ισχύς, πολιτικές, συγκρούσεις και διαδικασίες γνώσης.• Διαχείριση εργαζομένων γνώσης (διαχείριση ανθρωπίνων πόρων, ηγεσία).

63 ΛΟΓΙΣΤΙΚΗΣ ΚΑΙ ΧΡΗΜΑΤΟΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ Μελέτες- Επενδύσεις Μαθήματα και περιγραφή
Τίτλος Μαθήματος Εξάμηνο Θεωρία Ώρες Εργ Ασκήσεις Ώρες Τύπος
ΝΖ1 Οικονομοτεχνικές Μελέτες 7ο Z 4 Υποχρεωτικό
Διαπραγμάτευση των κινήτρων οικονομικής και περιφερειακής ανάπτυξης,
ΝΕ6 Διοικητική 5ο (Ε') 3 Επιλογής

Διοικητική Λογιστική (εισαγωγικές έννοιες, σκοπός, αντικείμενο) και έννοιες κόστους. Κοστολόγηση με βάση τις δραστηριότητες (Activity Based Costing). Λιτή λογιστική (just in time) Διαδικασία προϋπολογισμού (έννοια, ορισμός, σκοπός, πλαίσιο κατάρτισης). Ελαστικοί προϋπολογισμοί και ανάλυση αποκλίσεων Πρότυπη κοστολόγηση και ανάλυση αποκλίσεων. Ανάλυση βραχυπρόθεσμων αποφάσεων. Ανάλυση μακροπρόθεσμων αποφάσεων (κεφαλαιακών επενδύσεων). Αποφάσεις τιμολόγησης και κοστολόγηση στόχου. Ενδοεταιρική τιμολόγηση

64 ΛΟΓΙΣΤΙΚΗΣ ΚΑΙ ΧΡΗΜΑΤΟΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ Ελεγκτική/ Ειδική Λογιστική Μαθήματα και περιγραφή
Τίτλος Μαθήματος Εξάμηνο Θεωρία Ώρες Εργ Ασκήσεις Ώρες Τύπος
ΝΕ3 Διεθνή Πρότυπα 5ο 3 Υποχρεωτικό
Γενική εισήγηση. Στόχοι μαθήματος. Βιβλιογραφία. Λογιστική ανάπτυξη. Πλαίσιο, εισαγωγή στα Διεθνή Λογιστικά Πρότυπα Δ.Λ.Π1 Παρουσίαση των Χ.Κ. ΔΛΠ 18 – Έσοδα. ΔΛΠ 2 – Αποθέματα. Δ.Λ.Π 16 Ενσώματα Πάγια στοιχεία. Δ.Λ.Π 38 Αύλα Πάγια στοιχεία. ΔΛΠ 17 - Μισθώσεις
ΝΖ4 Σύγχρονα Ζητήματα Λογιστικής 7ο (Ζ') 3 Επιλογής

Εννοιολογική προσέγγιση της Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης. Ιστορική Αναδρομή της ΕΚΕ. Η σημασία της ΕΚΕ. Διακρίσεις της Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης και ΕΠΙΛΟΓΗΣ ΠΛΗΡΗΣ 20 Tομείς Εφαρμογής. Κατευθυντήριες Γραμμές Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης Παγκοσμίως. Νομοθεσία στην Ελλάδα. Απολογισμοί Κοινωνικής Ευθύνης και δημοσιοποίηση των εκθέσεων. Δείκτες απόδοσης της Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης.. Πρότυπα Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης. Περιπτωσιολογικές Μελέτες Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης. Εταιρείες με έλλειψη Κοινωνικής Ευθύνης. Παρουσίαση Εργασιών

65 ΛΟΓΙΣΤΙΚΗΣ ΚΑΙ ΧΡΗΜΑΤΟΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ Δίκαιο Μαθήματα και περιγραφή
Τίτλος Μαθήματος Εξάμηνο Θεωρία Ώρες Εργ Ασκήσεις Ώρες Τύπος
ΝΕ1 Εργατικό Δίκαιο 5ο 3 Υποχρεωτικό
Νομικές μορφές των σχέσεων εργασίας και τα κριτήρια διάκρισης ανάμεσα σε αυτές, τα χαρακτηριστικά της σύμβασης παροχής ανεξαρτήτων υπηρεσιών, της σύμβασης έργου, της μίσθωσης εργασίας, και της σύμβασης εξαρτημένης εργασίας. αναλύονται οι πηγές του εργατικού δικαίου, η έννοια και τα χαρακτηριστικά της εξαρτημένης σχέσης εργασίας, οι όροι μιας ατομικής σύμβασης εργασίας, τα δικαιώματα και οι υποχρεώσεις εργοδοτών και εργαζομένων σε μία σχέση εξαρτημένης εργασίας, οι αμοιβές, το ωράριο εργασίας, οι ευέλικτες μορφές εργασίας, η υπερωριακή απασχόληση και η αποζημίωση αυτής, οι λόγοι λύσης μιας σχέσης εργασίας.. Γίνεται αναφορά και ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΟ ΜΕΡΙΚΗΣ 21 ανάλυση της έννοιας και ισχύος των συλλογικών συμβάσεων εργασίας, των συλλογικών διαπραγματεύσεων μεταξύ εργοδοτών και εργαζομένων, των συλλογικών δικαιωμάτων των εργαζομένων απέναντι στους εργοδότες, Αναλύονται θέματα υγιεινής και ασφάλειας στους χώρους εργασίας.

66 ΗΛΕΚΤΡΟΛΟΓΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΚΑΙ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΩΝ Μηχανοτρονική και Πρότυπα Μαθήματα και περιγραφή
Τίτλος Μαθήματος Εξάμηνο Θεωρία Ώρες Εργ Ασκήσεις Ώρες Τύπος
5Η31 Σχεδιασμός Εγκαταστάσεων με τη χρήση Υπολογιστών Χειμερινό 3 2 Επιλογής
"Μελέτη και σχεδίαση εσωτερικών ηλεκτρικών εγκαταστάσεωνμε τη βοήθεια έτοιμωνπακέτων λογισμικού.Μελέτη και σχεδίαση εγκαταστάσεων ανελκυστήρων με τη βοήθεια έτοιμων πακέτων λογισμικού. Φωτοτεχνία με τη βοήθεια έτοιμων πακέτων λογισμικού. Μελέτη και σχεδίαση εγκαταστάσεων θέρμανσης και ψύξης με τη βοήθεια πακέτων λογισμικού. Άλλες ηλεκτρομηχανολογικές εγκαταστάσεις."

67 ΗΛΕΚΤΡΟΛΟΓΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΚΑΙ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΩΝ Συστήματα και Σήματα Μαθήματα και περιγραφή
Τίτλος Μαθήματος Εξάμηνο Θεωρία Ώρες Εργ Ασκήσεις Ώρες Τύπος
5Η8 Συστήματα Μεγάλης Κλίμακας Χειμερινό 3 0 Επιλογής
Εισαγωγικές έννοιες, ανάλυση, απλοποίηση, διαίρεση σε υποσυστήματα, ιεραρχικές δομές, εύρεση μαθηματικών προτύπων συστημάτων μεγάλης κλίμακας, γραμμική απλοποίηση μοντέλων στο πεδίο του χρόνου, μέθοδοι απλοποίησης, απλοποίηση στο πεδίο της συχνότητας, μέθοδοι Padé, Routh και συνεχών κλασμάτων, μέθοδοι διαταραχών, ισχυρή και χαλαρή σύζευξη. Συντονισμός ιεραρχικών δομών, μέθοδοι συντονισμού μοντέλων και συντονισμού στόχων, ιεραρχικός έλεγχος ανοικτού βρόχου, μέθοδος πρόβλεψης αλληλεπίδρασης, μέθοδοι ιεραρχικού ελέγχου κλειστού βρόχου με πρόβλεψη αλληλεπίδρασης και δομική διαταραχή. Εφαρμογές: έλεγχος κυκλοφορίας οχημάτων, έλεγχος διαδικασίας παραγωγής αμμωνίας, ολοκληρωμένη αυτοματοποίηση σύνθετων διαδικασιών.
5Θ17 Ανίχνευση και Εκτίμηση Σημάτων Χειμερινό 3 0 Επιλογής

Εισαγωγή στη θεωρία εκτίμησης και ανίχνευσης με εφαρμογές στα συστήματα επικοινωνιών, ελέγχου και ραντάρ. Έννοιες της θεωρίας αποφάσεων και αρχές του βέλτιστου δέκτη, (receiver). Ανίχνευση τυχαίων σημάτων σε θόρυβο, σύμφωνη (coherent) και μη-σύμφωνη, ανίχνευση. Εκτίμηση παραμέτρων με γραμμικές και μη-γραμμικές μεθόδους, φιλτράρισμα.

68 ΨΥΧΟΛΟΓΙΑΣ Κλινική Ψυχολογία Μαθήματα και περιγραφή
Τίτλος Μαθήματος Εξάμηνο Θεωρία Ώρες Εργ Ασκήσεις Ώρες Τύπος
ΨΥΧΑ4Υ Κλινική Ψυχολογία Ι 1o 3 0 Υποχρεωτικό
1. Κλινική Ψυχολογία: ορισμοί/ Εξέλιξη της Κλινικής Ψυχολογίας

69 ΨΥΧΟΛΟΓΙΑΣ Μεθοδολογία Έρευνας στην Επιστήμη της Ψυχολογίας Μαθήματα και περιγραφή
Τίτλος Μαθήματος Εξάμηνο Θεωρία Ώρες Εργ Ασκήσεις Ώρες Τύπος
ΨΥΧΑ5Υ Μεθοδολογία Έρευνας στην Επιστήμη της Ψυχολογίας Ι 1o 3 0 Υποχρεωτικό
1. Η επιστημονική μέθοδος, ο ρόλος της έρευνας στην ψυχολογία.

70 ΝΟΜΙΚΗΣ Δημόσιο Διεθνές Δίκαιο Μαθήματα και περιγραφή
Τίτλος Μαθήματος Εξάμηνο Θεωρία Ώρες Εργ Ασκήσεις Ώρες Τύπος
402YA1 Δημόσιο Διεθνές Δίκαιο (Τμήμα Μ-Ω) Α΄ (1o) 6 Υποχρεωτικό
Η φύση και λειτουργία του Διεθνούς Δικαίου. Πηγές Διεθνούς Δικαίου/Σχέση Διεθνούς και Εσωτερικού Δικαίου/Υποκείμενα του Διεθνούς Δικαίου: Κράτος, Αναγνώριση Κρατών, Διεθνείς Οργανισμοί, Φυσικά και Νομικά Πρόσωπα, Αρμοδιότητες, Ετεροδικίες/Κτήση Εδαφικής Κυριαρχίας/Δίκαιο της Θάλασσας

71 ΧΗΜΕΙΑΣ ΜΗΧΑΝΙΚΗ ΠΕΤΡΕΛΑΙΟΥ ΠΟΡΩΔΩΝ ΜΕΣΩΝ Μαθήματα και περιγραφή
Τίτλος Μαθήματος Εξάμηνο Θεωρία Ώρες Εργ Ασκήσεις Ώρες Τύπος
ΥΚΠ703 ΠΕΤΡΟΦΥΣΙΚΗ 7ο 3 ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΟ
1. Εισαγωγή, Ιστορικά στοιχεία 2. Τεχνικές γεωφυσικωνδιαγραφιών 3. Το περιβάλλον γύρω από την γεώτρηση 4. Γεωφυσικές διαγραφίεςCalliper 5. Γεωφυσικές διαγραφίες φυσικού δυναμικού 6. Διαγραφίες επαγομένης πόλωσης 7. Γεωφυσικές διαγραφίες ταχύτητας ροής 8. Διαγραφίες ειδικής ηλεκτρικής αντίστασης 9. Ραδιενεργές διαγραφίες 10. Ακουστικές διαγραφίες 11. Σεισμικές διασκοπήσεις
ΥΚΠ704 ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ ΧΗΜΙΚΩΝ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΩΝ 7ο 2 2 ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΟ

ΘΕΩΡΙΑ 1. Διαγράμματα ροής, Τύποι διαγραμμάτων, Φυσικές και χημικές διεργασίες, 2. Εξοπλισμός που χρησιμοποιείται στις χημικές βιομηχανίες 3. Φυσικό αέριο, Διεργασίες υγροποίησης, Πλωτή μονάδα επαναεριοποίησης 4. Βιομηχανία του πετρελαίου, Περιγραφή διεργασιών διύλισης 5. Μονάδες παραγωγής θειικού οξέος, νιτρικού οξέος, φωσφορικού οξέος και συνθετικών λιπασμάτων 6. Παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας, Βιομηχανία παραγωγής τσιμέντου 7. Μονάδες παραγωγής μπιοντίζελ , γάλακτος, χαρτιού, κρασιού, ελαιόλαδου 8. Βασικοί υπολογισμοί χημικής μηχανικής 9. Γενική θεώρηση των συστημάτων σχεδίασης με τη χρήση Η/Υ. Τα πλεονεκτήματα της σχεδίασης με το AutoCad.Η εκκίνηση της εφαρμογής και το περιβάλλον εργασίας. Προσαρμογή περιβάλλοντος του AutoCAD. Οργάνωσησχεδίων

72 ΧΗΜΕΙΑΣ ΧΗΜΕΙΑ ΚΑΙ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΒΙΟΠΟΛΥΜΕΡΩΝ Μαθήματα και περιγραφή
Τίτλος Μαθήματος Εξάμηνο Θεωρία Ώρες Εργ Ασκήσεις Ώρες Τύπος
ΥΚΥ703 ΧΗΜΕΙΑ ΚΑΙ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΠΟΛΥΜΕΡΩΝ 7ο 6 Υποχρεωτικό
1. Σταδιακός πολυμερισμός 2. Aλυσιδωτός πολυμερισμός 3. Πολυμερισμός διάνοιξης δακτυλίου 4. Προσδιορισμός ακραίων ομάδων και μέσου μοριακού βάρους σε αριθμό (Mn) 5. Προσδιορισμός του αριθμού οριακού ιξώδους και του ιξωδομετρικού μέσου μοριακού βάρους πολυμερούς 6. Προσδιορισμός της παραμέτρου διαλυτότητας πολυμερούς – Διαχωρισμός μίγματος πλαστικών με εκλεκτική διαλυτοποίηση 7. Xαρακτηρισμός πολυμερών με τη διαφορική θερμιδομετρία σάρωσης (DSC) 8. Eκτίμηση θερμικής ντοχής πολυμερούς με τη θερμοσταθμική ανάλυση (TGA) Xαρακτηρισμός πολυμερών με τη θερμομηχανική ανάλυση (TMA)Xαρακτηρισμός πολυμερών με τη θερμομικροσκοπία 9. Mέτρηση της αντοχής σε εφελκυσμό πολυμερούς 10. Tαυτοποίησηυφανσίμων ινών 11. Tαυτοποίηση άγνωστου πολυμερούς

73 ΧΗΜΕΙΑΣ ΑΝΑΛΥΤΙΚΗ ΧΗΜΕΙΑ - ΧΗΜΕΙΑ ΤΡΟΦΙΜΩΝ Μαθήματα και περιγραφή
Τίτλος Μαθήματος Εξάμηνο Θεωρία Ώρες Εργ Ασκήσεις Ώρες Τύπος
Υ304 ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΑΝΑΛΥΤΙΚΗΣ ΧΗΜΕΙΑΣ 3ο 6 Υποχρεωτικό
1. Λειτουργικότητα εργαστηρίου Αναλυτικής Χημείας: Τάξη και καθαριότητα εργαστηρίου Αναλυτικής Χημείας - κανόνες ορθού χειρισμού χημικών αντιδραστηρίωνκαι διαλυμάτων - Οδηγίες εκτέλεσης χημικών εργαστηριακών ασκήσεων – Ημερολόγιοεργασίας. 2. ργαστηριακές μέθοδοι ποιοτικής ημιμικροανάλυσης – Τεχνικές. Διαχωρισμός καιταυτοποίηση γνωστού διαλύματος κατιόντων. 3. Διαχωρισμός και ταυτοποίηση γνωστού διαλύματος ανιόντων. 4. Γενική ανάλυση άγνωστου διαλύματος κατιόντων-ανιόντων. 5. αρασκευή ρυθμιστικού διαλύματος CH3COOH-CH3COONα, προσδιορισμός pH καιρυθμιστικής ικανότητας. 6. Oξυμετρία (προσδιορισμός ανθρακικού νατρίου). 7. Aλκαλιμετρία (προσδιορισμός όξινου φθαλικού καλίου). 8. Προσδιορισμός μίγματος ανθρακικών – ξινων ανθρακικών. 9. Ογκομετρήσεις καταβύθισης: Aργυρομετρία (προσδιορισμός Cl– με τη μέθοδο Mohr). 10. Συμπλοκομετρικέςογκομετρήσεις (προσδιορισμός ασβεστίου και μαγνησίου στοπόσιμο νερό με EDTA). 11. Oξειδοαναγωγικέςογκομετρήσεις - αγγανιομετρία (προσδιορισμός Fe(II)). 12. Προσδιορισμός οξαλικών. 13. Προσδιορισμός Η2Ο2 σε διαλύματα οξυζενέ διαφόρων όγκων. 14. Ιωδομετρία (προσδιορισμός ενεργού χλωρίου σε λευκαντικές ουσίες). 15. Ιωδομετρία (προσδιορισμός χαλκού). 16. ωδιομετρία (προσδιορισμός ασκορβικού οξέος). 17. Καμπύλες τιτλομέτρησης ισχυρών οξέων με ισχυρές βάσεις. 18. Καμπύλες τιτλομέτρησης ασθενών μονοπρωτικών οξέων με ισχυρές βάσεις. 19. Υπολογισμός καμπυλών τιτλοδότησης με υπολογιστικά φύλλα. 20. ταθμική ανάλυση (σταθμικός προσδιορισμός σιδήρου). 21. Σταθμικός προσδιορισμός Αργιλίου. 22. Σταθμικός προσδιορισμός ασβεστίου.

75 ΨΥΧΟΛΟΓΙΑΣ Κοινωνική Ψυχολογία Μαθήματα και περιγραφή
Τίτλος Μαθήματος Εξάμηνο Θεωρία Ώρες Εργ Ασκήσεις Ώρες Τύπος
ΨΥΧΑ3Υ Κοινωνική Ψυχολογία Ι 1o 3 0 Υποχρεωτικό
1. Κοινωνική ψυχολογία: Ορισμός, ιστορικήδιαδρομή. 2. Κοινωνική ψυχολογία και ψυχολογική επιστήμη, η έρευνα στ ην κοινωνική ψυχολογία: Παρελθόν, παρόν και μέλλον. 3. Μέθοδοι έρευνας στην κοινωνική ψυχολογία: Εξήγηση όρων, σκοπιμότητας της έρευνας. Οι κύριες επιστημολογικές και μεθοδολογικές ορίζουσες του κλάδου. 4. Αναλυτική παρουσίαση των μεθοδολογικών επιλογών και παραδείγματα ερευνητικής εφαρμογής σε συνθήκες εργαστηρίου και στο πεδίο. 5. Κοινωνική νόηση και κοινωνική σκέψη: Επιστημολογία, ορολογία, εννοιολογικοί προσδιορισμοί. 6. Η αντίληψη για τα πρόσωπα, κοινωνικά σχήματα και κατηγορίες, κατηγορίες και πρότυπα, εξαγωγή κοινωνικών συμπερασμάτων. 7. Κοινωνική απόδοση: έννοια την αποδόσεων, ορισμοί, βασικά μοντέλα. 8. Στάσεις: Έννοια, δομή, λειτουργίες. 9. Αλλαγή των στάσεων: Η επικοινωνία ως διαδικασία επιρροής. Πομπός, δέκτης, μήνυμα. 10. Αλλαγή των στάσεων: Πειστική επικοινωνία: Θεωρητικές προσεγγίσεις και ερευνητικά δεδομένα. 11. Στάσεις και συμπεριφορά: Το μοντέλο της λογικής δράσης. 12. Στάσεις και συμπεριφορά: Το μοντέλο της προσχεδιασμένης συμπεριφοράς. 13. Εαυτός και ταυτότητα: Διαθεωριακή προσέγγιση, ατομικός και συλλογικός εαυτός. Αυτεπίγνωση. Εαυτός και ταυτότητες. Αυτοεκτίμηση, αυτό παρουσίαση και διαχείριση εντυπώσεων



Εμφάνιση / Απόκρυψη όλων των περιγραφών

Η Javascript πρέπει να είναι ενεργοποιημένη για να συνεχίσετε!
Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης - Διεύθυνση Μηχανοργάνωσης.